Dah lamo ese tak menulih blog ni.
Ese sekarang sibuk amat dongan jawatan baru.
Nak kono jago satu cawangan yang di beri namo, Telco and Post Shoppe.
Yang berpengkalan di Nusa Bestari, Skudai.

Apo itu Telco and Post Shoppe?
Ianyo merupokan sebuah pusat sehenti bagi khidmat berkaitan dongan Telekomunikasi
dan jugak produk berkaitan Pos Malaysia.
Selain itu terdapat banyak lagi produk akan datang.
Ia jugak merupakan satu pusat sehenti untuk pembayaran bil-bil seperti bil TNB, Telekom,
Indah Water, Celcom, Digi, Hotlink dan Astro.

Ese sibuk memandangkan perlu untuk mengurus cawangan yang baru di bukak.
Dan terpakso untuk menyiap sediokan staf di bawah jagaan.
Untuk memberikan khidmat terbaik.

227 comment:

Reds said...

Tahniah dpt jawatan baru...mesti lbh bagus dr sebelumnya. Semoga terus maju jaya & dpt melaksanakan tanggungjawab ngan baik...

hidayat said...

akhirnya ke;uar gak entry baru selepas hampir 2 bulan tiada update..congratz bro and gud luck for your new advantures.

Anonymous said...

Tuan,

Sekadar ingin berkongsi pengalaman..saya adalah diantara orang yang terawal menyertai program Telco & Post ini. Dahulunya dikenali sebagai Inteleca Shoppe,...then ditukarkan nama sewaktu pelancaran di Dewan Felda oleh Tun Mahathir.
Peringatan saya pada Tuan, janganlah TERPERDAYA dengan Business Plan yang ditunjukkan oleh mereka-mereka di Serdang Raya tu...semuanya hanya untuk memikat hati,..secara logiknya tak akan tercapai Jualan yang disasarkan...Banyak faktor yang Tuan perlu kaji,..OK. Masyarakat sekarang lebih senang ke Pejabat POS untuk bayar bil, kenapa pulak mereka perlu ke Telco & Post sedangkan sistem yang diberikan hanyalah sistem 'top-up',..bukannya real-time system. Banyak lagi kelemahan,..berhati-hati la...

Anonymous said...

Kami dah 2 kali tertipu,..tentang komisyen, tentang back-up service,..dan macam-macam lagi.... Kenapa nak bersaing dengan Celcom, TM Point dan POS Malaysia,..sedangkan sistem & perkhidmatan mereka lebih cekap & efisyen...Fikir-fikirkan lah....Dah lah bayar dekat RM50,000 untuk jadi MD,..pastu apa yang dijanjikan hanya tinggal janji....

AyAres151 said...

Kami akan cuba telitikan perkara ini.. kerana setelah di tukar nama kepada Telco & Post.. pelancaran serta iklan di TV sudah di lancarkan.
Malah service pun dah bertambah baik..
Ini kerana mereka telah berintegrasi dengan DPPMKL... jadi segala pengurusan dan pelaksanaan ttg sistem ini di pantau oleh DPPMKL berbanding sblm ini yg mana Intelica Shop di buat tanpa pemantauan..hanyalah syarikat sdn bhd yang melaksanakannya sendiri..

Moga setelah dijalankan di bawah DPPMKL ni..dan di naungkan di bwah Dr M.. Telco n Post akan terus maju setanding dengan Pej Pos.. malah Pos malaysia juga memberikan kerjasama yg begitu memberansangkan...

Anonymous said...

ooo... so senang cite...Telco & Post ini kiranye klon Pos Malaysia ler eh.. baru ler pak cik paham.... well sebenarnya bagus jugak... tp nak kena tengok lokasi ler klu nak bersaing dgn Pos Malaysia..... semoga berjaya

Anonymous said...

A'kum...

Sye ni salah satu MD Telco cawangan Ampang Waterfront, S.gor. Sye cuma nka betulkan sikit persepsi terhdp Telco ni. Telco bukan nyer pesaing Pos Malaysia @ Celcom @ TM. Telco ni agen kpd diaorang semua...

Sebgi agen Poslaju..sokongan dr PosMalaysia sgt bagus. MMg betul, lokasi paling penting . Sye menjalankan bisnes sports cafe di kaw. rumah kedai. Jd makcik2 kat atas kdi saye dah x pyh nak p q kat pej pos dan diaorg boleh byr bil & buat poslaju smpi kol 12 mlm. Mana ada pej pos bukak smpi kol 12mlm...? bg saye itu kelebihannyelah...

AyAres151 said...

utk pengetahuan semua.. TNPs ni tak dibenarkan untuk di buka berhampiran dengan pejabat pos besar, iaitu sekurangnya 4km dari pej pos besar..tetapi kalau pej pos mini takpe.. jd.. tak wujud persaingan kerana ada radius coverage masing2..

TNPs ni sebenarnya one stop centre.. memudahkan semua orang kerana satu tempat menyediakan pelbagai service...
termasuk printing, fax, photostat, alatulis, setem, sampul express dan sebagainya...



TELCO N POST NUSA BESTARI, JB

AyAres151 said...

utk pengetahuan semua.. TNPs ni tak dibenarkan untuk di buka berhampiran dengan pejabat pos besar, iaitu sekurangnya 4km dari pej pos besar..tetapi kalau pej pos mini takpe.. jd.. tak wujud persaingan kerana ada radius coverage masing2..

TNPs ni sebenarnya one stop centre.. memudahkan semua orang kerana satu tempat menyediakan pelbagai service...
termasuk printing, fax, photostat, alatulis, setem, sampul express dan sebagainya...



TELCO N POST NUSA BESTARI, JB

budakbaik said...

modal nyer berapa yer?...kedai tuh mmg bwh tanggungan kita ker?

AYARES said...

Ya. Modal ada 3 jenis..
ini utk dptkan lesen franchise sahaja..segala kos kedai dan peralatan adalah tanggungan sendiri..

Master Distributor = 50K++
Distributor = 20K++
Agent = RM2k++

tawaran ini sah tak silap sehingga launching akan datang...lepas tu akan FUlly Franchise yang mana mcm 7E/MCD/Maarry Brown...which is kena bayar RM150k to 200k utk TNP setup standardize...

Anonymous said...

berapakah pendapatan bulan TNP ni..kalau dah bawak keluar modal sampai 20-30K,tentu tak nak rugi kan...cerita le sikit..

Anonymous said...

kalau pendapatanya lumayan..kita pon rasa nak bukak TNP ni...

Muhammad said...

Ade x sesape yg brpengalaman ngan telco & post ni?Leh kongsi pengalaman ngan maklumat x?Ni email sy wqp1365@gmail.com.

Muhammad said...

Ade x sesape yg brpengalaman ngan telco & post ni?Leh kongsi pengalaman ngan maklumat x?Ni email sy wqp1365@gmail.com.

Anonymous said...

sya pun berminat, cuba cerita sikit.. tp modal tu tinggi sangat laa sampai 50K lps tu laak kita yg setup comp sendiri kan

Anonymous said...

tolong ceritakan pengalaman anda ttg telco n post ni. ni email saya farizza_83@yahoo.com

Anonymous said...

asalam saya TNP annex di kedah... bagi saya TNP ini program pembangunan yang baik untuk golongan yang berminat dalam bidang perniagaan telco terutama bumiputra yg masih ketinggalan. Saya sekarang ni walaupun sdg mencari kedai utuk menyewa tapi jualan saya tetap berjalan. Tu lah org kata biz adalah skill. Macamnana kita nk jalankan biz tu kita kena byk fikir dan lakukan yg terbaik.Sya buat masa ni focus pd produk celcom, walaupun byk lagi produk yg boleh dijual. Komunikasi antara sesama TNP amat penting kerana dari situ kita dapat info dan bertukat pendapat ttg skill/market dll. Kita sebenarnya kena bersatu.. walaupun kita ade kelemahan dalam pengurusan,tunjuk ajar dan pandangan yg baik dan positif kena dibincang dan dilaksanakan.jgn ada hasad dan dengki serta iri hati,bantu membantu dalam buah fikiran penting. Ini lah peluang untuk kita berjaya menjadi ahli perniagaan berkonsepkan one stop centre. Siapa berminat sila hadiri taklimat di MENARA TELEKOM KL ,TINGKAT 50, CODE JEMPUTAN S119, Jalan sudah dibuka terpulang pada anda untuk melaluinya ataupun tidak keputusan ditangan kita sendiri,bangsa yg maju adalah bangsa yang tidak putus asa dan sentiasa berusaha untuk mencari kejayaan. Tapi ingat setiap jalan yg dilalui pasti ada lubang dan durinya,alah bisa tegal biasa. wasalam

Anonymous said...

tolong email saya ttg telco n post ni. saya nak sgt tahu.saya akan telefon anda. blue_blinks@yahoo.com

saya duduk jb

Anonymous said...

Salam, kepada semua yang dah terlibat kepad biz ni secara real, bolehlah kongsi as much tentang profitability yang telah dilalui. pengalaman dan fakta tu penting utk org lain yg juga exited nak menceburi biz ini. Kalau bagus, kita sama2 menjayakannya...insyallah. Dan kalau income dan prospect not as per projection...why? and pls share your opinion samada ni internal factor or external factors. Jadi kita tak lah perlu terlibat dan memburukkan lagi keadaan...
if you prefer secrecy..my email andek62@yahoo.com

Anonymous said...

Besok saya akan hadiri seminar di menara telekom...insyallah nanti saya akan post a comment dlm blog ni..k...

Anonymous said...

Saya juga nak beri peringatan sedikit... kulit TNP dah ditukar 2 kali... sebelum inteleca shoppe, ia dinamakan fargo metro... berhati hatilah ya... konsortium ni juga asalnya faratech (M) sdn bhd. boleh search faratech scam dalam google. Orang yang sama juga yang mnerajui TNP ini. Jika projek ni berjaya alhamdulillah..tetapi sejak beberapa tahun ini, project ni dah banyak kali gagal.. dan dinaungi DPMMKL. Mungkin bila operator TNP tak percaya boleh cuba dan lihat... anda akan percaya sedikit masa lagi. wallahualam

AyAres151 said...

Salam Anony :

Utk sesiapa yang tak pernah pergi Taklimat atau kursus di bawah anjuran Telco N Post ( IGB COnsortium )... mesti akan taktau fakta2 nya...

ok..Faratech adalah salah satu Principal bagi product2 Telekom Malaysia.. Faratech tak bawak product selain dari TM... spt Celcom dan POS...
Faratech bekerjasama dengan IGB ( Intelica pada ketika itu ) untuk memasarkan product Telekom Malaysia..
Sehingga sekarang.. Faratech mempunyai team2 di seluruh malaysia terutama yg terbesar di lembah klang bagi memasarkan product2 Telekom Malaysia terutamanya STREAMYX.. jadi saper2 yang pernah nampak Booth2 Streamyx sekitar lembah klang.. kemungkinan besar team Faratech yang buat promosi tuh.. termasuklah dalam PC FAIR di KLCC dan mana2 negeri..


Ok... berbalik kepada TNP.. sblm ini TNP belum dinaungi oleh DPMMKL ( dewan perniagaan melayu malaysia KL ).. yang mana di naungi oleh TUn Mahathir... so.. selaku penaung dan DPMMKL memantau segala kegiatan/pelaksanaan/prestasi oleh TNP nih...

Kalau dok baca kat internet/forum/ mmg la dorang bercerita pasal benda dah lepas.. mmg tak nafikan.. sblm ini Faratech bawak.. IGB bawak INTELICA ( korang bleh search pasal INTELICA Shop )... tetapi bila DPMMKL ambil alih memantau... dia tukar nama kepada Telco N Post..dan fungsi TNP kini di tambah...berbanding zaman Intelica dulu ( zaman intelica dulu byk sasarkan pada product Telekom Malaysia spt streamyx dan Celcom Broadband )...

Ok... sekarang kita pun dapat saksikan iklan TNP di TV3 semasa raya.. iklan TNP di suratkhabar...
ini bermakna Tun dan pihak2 DPMMKL serta IGB memandang TNP ini adalah satu bisnes Francis yang boleh pergi jauh... pelaburan besar telah di labur kepada project francise TNP...


Terpulang pada pandangan individu...apa yang kita bleh lakukan..adalah sama2 menaikkan bisnes ni.. biar sama2 berjaya...


BTW- tahukah kalian ttg Francising PEJ POS MINI?
kalu taktau..gi baca dulu...

Anonymous said...

Salam Sejahtera,

Saya nak berkongsi sedikit berkenaan Telco & Post ni,..dari segi konsep perniagaan memang bagus, CUMA perlaksanaan dan operasinya agak 'slow' kerana support team mereka sering bertukar ganti. Contohnya, submission untuk Streamyx ke Telco & Post Serdang Raya mengambil masa lama untuk diproses. Payment kepada Distributor juga agak lambat. Dan jika ada 'reject' pada application, memang lambat la dapat payment komisyen.
Saya tak kata salah perniagaan ni,..cuma agak terkilan dengan kawan-kawan yang telah menceburkan diri dalam Telco & Post ini dan tak dapat ROI ( Return On Investment),...maknanya RUGI la..So, kawan-kawan yang baca keterangan ni, harap FIKIR-FIKIR kan la dulu sebelum bayar RM50,000 tu,..kerana modalnya besar dan PULANGANnya belum tentu lagi,...untuk makluman beberapa TElco & Post yang terawal dah pun GULUNG TIKAR,...tutup kedai kerana tak boleh nak cover kos,....Support dari HQ pun tak ada,..so macam mana orang Melayu nak maju,...
Memang la sape-sape pun boleh jemput Tun untuk rasmikan apa-apa juga event,..pastu guna gambar tu untuk tarik perhatian umum,...marketing strategi la tu...
Walau apa pun, zaman sekarang ini, BERHATI-HATILAH sebelum MELABURkan DUIT anda kepada mana-mana pihak yang menjanjikan KEUNTUNGAN lumayan...bukan senang nak SENANG, ..dan memang senang NAK SUSAH...fikir-fikirkan lah....bak kata Nabil,..Lu Fikirlah Sendiri...

Anonymous said...

Tambahan kepada Saudara yang tulis dalam Blog ni,...saya adalah salah seorang Distributor Telco & Post di Lembah Kelang ni,...cuma terkilan dengan SUPPORT SERVICE yang diberikan oleh pihak Telco & Post Serdang Raya,...mereka boleh letak 10 gadis cantik di kaunter depan,..tapi sedihnya, perkhidmatan TERUK...komisyen yang dibayar pulak lewat,..support untuk Streamyx agak slow,...Mmmmm,.entah lah..susah lah nak cakap,..dah labur duit,..buat aje la mana-mana yang terlarat...nak maki hamun pun tak guna,..cuma, saya nak ingatkan yang lain-lain tu,..Faratech ke,...Inteleca Group Berhad ke,..Telco & Post ke,..semuanya ORANG YANG SAMA,....please be carefull with their STAFF,..ramai penipu dikalangan Assesment Officernya,....pandai berjanji aje,..siap boleh ugut pulak tu....
Harap-harap kawan-kawan faham apa yang saya nak bagitau ni....Wasalam..

Anonymous said...

Siapa Kata DPMMKL ada buat pemantauan ? Siapa boleh buktikan DPMMKL ada bagi support pada Telco & Post ? Mereka gunakana nama DPMMKL disebabkan ada Pengarah dalam syarikat yang jadi AHLI DPMMKL,...then kebetulan Tun pulak memang Ahli Kehormat DPMMKL, then ambik kesempatan untuk guna Tun...biasa la tu...Yang saya tahu ahli-ahli DPMMKL sendiri pun dan KOMPLEN berkenaan Telco & Post ni...Amacam ?

Anonymous said...

Industri telekomunikasi dimonopoli oleh syarikat gergasi,..Telekom, Celcom, Maxis dan Digi. Sebelum menceburkan DIRI ke dalam satu-satu bidang perniagaan, seharusnya KITA mengambil beberapa langkah proaktif, antaranya :
a. mendapatkan MAKLUMAT yang BETUL dan LENGKAP tentang syarikat yang menawarkan PELUANG Perniagaan.
b. menjalankan 'survey' dikawasan yang ingin dijalankan perniagaan.
c. Membuat kajian tentang PULANGAN (ROI) bagi setiap pelaburan yang dibuat. Kadar keuntungan dan juga praktikaliti sekiranya ia dilaksanakan.
d. mendapatkan maklumat lengkap tentang JENIS PERNIAGAAN, seperti telekomunikasi, pos, perbankkan dan lain-lain sebelum menceburkan diri.
e. Mempunyai MODAL yang cukup.

Justeru itu, banyak faktor lagi perlu diambil kira, antaranya ialah pesaing lain dan juga pengiklanan dari pihak syarikat.
Masyarakat tidak tahu apa itu Telco & Post sehingga ia dimaklumkan dipasaran atau pun diwar-warkan di media massa. Bila perkara ini diketahui umum, then barulah kita akan dapat 'walk-in' Customer macam di pejabat pos tu... So, fikirlah dulu sebelum melabur ke Telco & Post ini,..
Modal RM50,000, itu hanya untuk mendapatkan HAK,..belum termasuk sewa kedai, ubah-suai kedai, gaji pekerja dan lain-lain lagi,..rasanya RM100,000 pun belum tentu cukup nak cover untuk the 1st six month operation.

Pastinya ada yang tidak bersetuju dengan saya, namun setiap individu BERHAK untuk memberikan PANDANGAN atau PENDAPAT mereka masing-masing. Wasalam...

Anonymous said...

Waaa..ramai pulak yang komen hari ni ye..Saya setuju dengan Brother yang bagi komen kat atas ni..sememangnya apa-apa juga business yang kita nak ceburi kenalah kita siasat dulu dari A sampai Z. Nanti tak pasal-pasal tanggung kerugian...menyesal lak pulak..So, berhati-hati sebelum MELABUR,..nanti jadi LEBUR....siapa yang susah,..ANDA jugak yang susah...

Anonymous said...

Ni nak tambah skit,..jadi nasi tambah la katakan...hee..he.. Saya pernah dengar yang Telco & Post ni hanya nak kutip duit aje,..dari segi SUPPORT memang TERUK,..tak tau la..modal dah le mahal,..ribu-ribu,..kalau simpan kat ASB lagi baik. Anyway, business ni memang LECEH sebab kawan saya pernah jadi Staff Inteleca,..dah resign lama,..dia cerita macam-macam pasal Inteleca, pasal Faratech la,..sampai gaji staff pun 2-3 bulan tak dibayar...sabar aje lah...Yang bos-bos pakai kereta mewah, Merz, BMW,..Honda la..yang kuli yang buat kerja mereka ni pakai Honda kapcai je...macam mana tu ? Sekarang member saya dah kerja kat tempat yang bagus..dah stable...boleh pakai Honda City baru,...Ok..lah,..just nak ingatkan, sebelum melabur dalam Telco & Post, FIKIR lah dulu,..SURVEY lah dulu,..bertanya-tanya lah dulu,...nanti MENYESAL tak sudah...

Anonymous said...

Hmm..memang betul ada kebenaran seperti yg dikatakan oleh saudara2 kita tu...memang pengalaman jd pengajaran buat mereka..dan yg belum terjerat berhati-hatilah.Sya baru ja attend semianar telco dan pos pd hari sabtu lepas....bagi saya perniagaan ni memerlukan modal yg besar...dan keuntungan hanya komisyen yg diberikan..so pikiaq lah sendiri...tak berbalui..dan servis mereka ni agak lembab sikit...

Anonymous said...

sy nak tanye adekah telco & post ni same mcm pjabat pos ke?? sy br nk pergi dengar taklimat sabtu ni, tp bila sy baca comment saudara2 smua sy jd was2 sbb smua org yg nk tbaik n mguntungkan tp klau la mcm yg suadara smua ckpkn benda ni xbgus la tuk diceburi.... ade xsesiapa yg dh berjaya dlm bidang ni atau yg xbjaya blh bg comment skit x???

Anonymous said...

Samekom...
Aku saje search pasal info telco & post ni saje je nk tau pasal business yg tgh hangat di perkatakan.. mula dgr modal 24k and skg ada plk 50k... untung dia dengan komisyen..? hemm .. sama la aku pun nk tau bape untung selalunya sebulan gaji pekerja plk berapa...?

Dari komment paling atas aku baca ada yg kata benda ni bgs ada yg kata tidak..merugikan dan sebagainya.. sama dgn annymous lain.. jadi was2 kita nk melabur wang beribu2.. kalau ada yg bg feedback cam ni.. apa kata sesape yg dh bukak business ni cite.. berapa keuntungan and pengurusan sokongan dia dpt cam mana plk...

Aku tak nk buat andayan terus dengan dgr dari sebelah pihak.. sbb pengurusan lain cara dia berlainan.. so apa kata sape yg dh pegi taklimat n dah bukak tanye pada pihak tertentu.. tentang kes2 inteleca or faratech ni... adakah sama hasilnya nnt.. betul ke apa org ramai ckp...?

Harap pada mereka yg dah berurusan dapat wat penerangan jelas dan muktamad tentang hal ni... sbb aku baru nk dgr taklimat tu sabtu ni..
code jemputan D888 <-- kalau tak untung mmg tak guna la 888 hahahahahahahahhaha

Anonymous said...

assalamualaikum.....

semua dah detail diaorang terang kat atas...
kesimpulannya... bagi sape yang nak join... baik la x yah join...cari nahas...
kalau betul2 nak buka,
x sampai pun rm30k pun modal tuan2...
pergi bukak akaun kat semua operator..tm,celcom,digi,maxis(free je)

pastu kalau nak buat pos..
bincang direct dgn pos malaysia..'diaorang boleh bukak akaun untuk anda..siap bg byar sebulan sekali(yg ni nak statment bank jer) free jugak..

kalau abis duit pun.. bahagian ubahsuai kedai bg menarik sikit..tu pun kalau buat bugjet dlam 2ok jer..
sebab aku dah jalan kan nye sendiri.. cuma.. kita perlu banyak bertanya je kat pihak berkenaan..

tanyalah pengalaman diaorang yg pernah berusasan ngan company nih... diaorang ni kaki putar alam..

fikir2kanla.....

Anonymous said...

Saya nak berkongsi PENGALAMAN sebagai STAFF Telco & Post PUTRAJAYA. Untuk makluman Tuan-Tuan semua Telco & Post Putrajaya telah pun DITUTUP operasinya disebabkan KERUGIAN, walaupun kami telah lama beroperasi. So, secara dasarnya perniagaan ini merugikan..OK..
Di Putrajaya, kedai Telco & Post kami berhadapan dengan Pasar Raya Mydin yang penuh dengan pengunjung. Boleh dikatakan setiap hari memang ramai orang di Precint 15 ini, namun perniagaan Telco & Post kami tidak menampakkan keuntungan kerana bukan setiap hari ada pendaftaran Streamyx, bukan setiap hari ada pendaftaran talian telefon, bukan setiap hari orang nak daftar Celcom. Jadinya, walk in customer sehari amat kurang, 1-2 orang aje...
Lagi satu, promosi dan iklan serta support service dari HQ amat slow...so, mamcam mana nak maju..Duit dah dilaburkan,..business tak untung. Gaji saya pun sangap,..amacam ? So, kepada Tuan-tuan, fikir-fikr kan la..banyak lagu business yang lebih menguntungkan di luar sana...kalau Tuan pergi direct ke Celcom atau Digi untuk jadi agen pun boleh...lagi tak pening, modal kecik aje...So, secara amnya Telco & Post ni...penipu...ok...Lu fikir la sendiri....

Anonymous said...

KAN BANYAK E-MAIL DAN KETERANGAN YANG BAGITAU BAHAWA TELCO & POST INI PENIPU,..PERNIAGAAN YANG MERUGIKAN,..CONTOH PUN DAH ADA,..KAT PUTRAJAYA DAH TUTUP,..KAWAN KITA TUN DAH BAGITAU,..SO, APA LAGI,..TAK PAYAH FIKIR BANYAK,..JANGAN PEDULIKAN,..MEMANG PENIPU MEREKA NI,..PERNIAGAAN YANG MERUGIKAN...

AYARES said...

Bisnes Telco N Post ni sebenarnya bukan bisnes tunggu walk-in customer... luar jangkauan pemikiran untuk untung kalau harapkan walk-in customer bayar bill sahaja...atau dtg register streamyx...

TNP lebih kepada centre tetapi sales tetap kena buat jugak spt bukak booth dan lancarkan agent2...

mana ada buat bisnes terus nak maju kalu usaha sikit or just tungguuu jer like tunggu duit jatuh dari langit..

dah tau labur 50k...
usahakan lah mcam labur 50k...
ni nak harapkan orang suapppp jer.... pastu nak untung cepat...usahanya sikit..tunggu orang suap setiap masa...

mcmanana Bisnes MELAYU nak untung kalu tunggu orang suap???

pk2 kan lah...

Anonymous said...

Salam,

Buat renungan tambahan.. saya dan rakan pernah usahakan perniagaan yang sama macam telco & post yang baru kuar kat pasaran ni. kami gagal dan terpaksa tutup kedai kerana tak cukup modal pusingan. sekarang dah 4 tahun dari masa tu.. cara faratech promote sistem ni salah dan mmg akan gagal kerana dia buat frachise yang dia sendiri takde pengalaman uruskan dan punyai outlet sendiri. Harap tuan-tuan bersabar dan tunggu cadangan yang lebih baik dari kami. terima kasih

kangaroo said...

Untuk semua membaca,

Setiap business perlukan kesiapan mental, fizikal & financial. Saya selalu dengar org mengutuk faratech dgn kegagalan lalu. Memang tak dinafikan kegagalan dulu dan saya tak berminat nk sertakan diri masa tu.Pakejnya (Inteleca Shop) pun kurang masuk akal.

Pada saya, bayaran 50K untuk sebuah Telco & Post itu adalah untuk konsep, promosi iklan, nama dan bimbingan daripada IGB. Semua datang dalam satu pakej. Sekiranya saudara hanya mempunyai modal ngam-ngam 50k, jgn ambil risiko masuk dalam perniagaan ini. Sebab saudara perlukan lebih daripada itu. Contoh untuk, komputer, ubahsuai kedai, sewa kedai termasuk pendahuluan, dan lain2.

Selain modal yg lebih, saudara perlukan inisiatif dan kreativiti sendiri untuk menambah untung dpd kedai yg saudara buka. Untuk bab ni, sekali lg modal memainkan peranan. Saudara boleh jual alat tulis dll. Jangan bazirkan ruang yg ada.

Dalam perniagaan, satu lumrah untuk menghadapi kerugian tapi kerugian yang menguntungkan yg kita patut cari. Untuk sesiapa yang berfikiran negatif, mahukan untung datang bergolek, perniagaan apa pun bukan untuk saudara.

Kepada yang dah buka Telco&Post saya sarankan saudara berhubung dengan T&P yang lain dan membentuk sebuah persatuan supaya suara lebih kuat dan semua boleh berkongsi strategi masing-masing.

Kepada potential customer, anda hanya perlu menikmati perkhidmatan di T&P. Sekian.

Anonymous said...

strategi apemendanya...kalau dah feedback dr putrajaya tentang TNP ni siul...baik janganlahh..banyak lagi bisnes yg boleh mendatangkan untung dgn modal 50k tu...org melayu memang suka kenakan org melayu gak....pikiaq lah sendiri...

AyAres151 said...

utk pengetahuan...skarang FARATECH adalah bukan membuka francise Telco n Post ni... Faratech cuma handle bahagian promosi product TM...

yang frachise kan adalah IGB Consortium...

btw...pada yang lom melabur... terpulang lah samada nak melabur atau tidak...dan buat la paper work ttg kekuatan diri sendiri...samada mampu buat atau tidak...if rasa mampu buat...
u can go on.. kalu tak mampu...nk wat camne kan.... bermakna bidang korang bukan dalam TNP lah...
bleh la labur kat bisnes lain yang modal 50K jugak yer....

zorro said...

aku ni bekas pengusaha pejabat pos mini...just nak share info..komisen terima satu bil..tak kira celcom,maxis,tnb etc..0.20 sen sahaja..tu kira direct ngan Pos Malaysia..ko bayangkan berapa TNP nak bagi komisen pulak..

AyAres151 said...

Tidak perlu di bayangkan..meh saya cakapkan..

TNP memberikan komisyen sebanyak 1% di atas jumlah kutipan bayaran bill.. semua jenis bill...
tetapi untuk memperoleh margin bagi cover overhead...takkan nak harapkan 1% dari kutipan bayaran bill?

jd? apa tugas TNP?
kenapa ada MD.. ada Distributor..dan ada Agent...
tugasnya adalah untuk memperluaskan pemasaran dalam product2nya spt TM.. Celcom.. Alrajhi, Ambank...

dan product pos cuma sebahagian dari service di TNP...

pada yg belum gi dengar taklimat...pegi la...
tak kena bayar pepe pun takat dengar taklimat dorang...dpt la brochure kit utk korang lihat dan bawak balik..bincang lah ngan pakar ekonomi korang..strategi korang...

btol kata kawan di atas sana...strategi TNP adalah bebeza2...dan kita bleh share sama2...

mcm kami.. ( TNP Nusa Bestari )...
memperkuatkan dalam perbankan ( Al-Rajhi Bank ).. bayar2 bill cuma sekadar sebahagian...
TNP kami jugak menawarkan bisnes Printing bunting, Banner, Bisnes Card...

Selain tu..TNP kami menawarkan jualan PC dan aksesori computer..


tu sbb saya cakap... RM50k.. cuma utk dptkan BRANDING ...di samping pengiklanan percuma di NEWSPAPER DAN TV3 oleh pihak IGB....
secara langsungnya orang mengenali apa itu TELCO & POST...


pada yang sibuk2 dok cakap TNP ni tak menguntungkan.. mereka2 ni adalah orang yang mengharapkan MAKAN SUAP.... jenis takde daya usaha yang gigih....jenis nak cepat kaya...dan jenis nak usaha sikittt tp nak untung banyakk....

terpulang pada selera masing2....
jenis meniaga macamana yg korang nak buat...


bTW....sedikit tambahan... TELCO N POST nusa bestari jugak bakal menyediakan service INSURANCE DAN RENEW ROADTAX....

walhal.... IGB mahupun Headoffice TNP takde pun lagi menawarkan service tuh dalam Telco n Post...

tetapi kami sendiri adakannya....kerana kalau korang jenis berpikiran MAKAN SUAP... dan nak tunggu jer dari HQ nak suap korang...maka korang bleh lingkup....


itu saja perkongsian saya... nnt sambung lagi...

kangaroo said...

Ayares, itu la yang saya maksudkan. Sekarang ni pun, SMIDEC kan ada sediakan bantuan. Dalam business, kita kena rajin cari maklumat & peluang. Kalau duduk shj apa pun susah. Semua pun tak mungkin. Semoga semua berjaya. Amin.

zorro said...

boleh jelaskan 2k tu boleh dapat apa ya..? kaunter, pekerja, peralatan POS system, ubahsuai konsep kedai,papan iklan,sistem komputer penerimaan bayaran bill,latihan ? 15k pun tak cukup..

Mungkin kena tengok TNP punya performance dulu..tengok bagaimana pembayaran komisen dulu..

50k untuk branding ajer..bagaimana dengan hak pengedaran dan bagaimana pulak kos setup outlet tuuu.

payment komisen camna after 1 month ke atau bulan ke 3..sebab apa TM,Celcom,Maxis atau DG mengambil masa 1 -2 nak bayar kat TNB..bila sampai kat kita mau 3 - 4 bulan..masa tu susah la ckit untuk pengusaha TNP dah bernafas kecuali MARA atau SMIDEC dapat bantu..

Apa pun tahniah kepada yang berusaha gigih..takut kekuatan kita kekal lama...

AyAres151 said...

Zorro... sbb tuh saya tekankan di atas tadi... jgn harapkan ttg pembayaran Bill... coz margin dia kecik sangat... sebagai pelabur TNP.. mereka kena ( ambil kesempatan ) pada branding TELCO N POST sebagai pusat sehenti..
maksud saya...bila dah ada pusat sehenti..apa yg boleh di buat..korang bleh buat mcm2..
Saper2 yang penah gi ke SEMINAR di menara telekom..akan dapat kits..yang mana dalam tuh ada pelbagai servis yang sepatutnya TNP tawarkan..

saya bagi beberapa contoh :

1. telekomunikasi.
2. Perbankan ( alrajhi & ambank ).
3. Alatulis
4. Komputer & aksesori
5. Advertising
6. Printing ( banner, bunting )
7. Designing ( web developtment )
8. Insurance & Roadtax.
9. Packaging service
10.Pos product..
11. Media Advertising. ( plg lumayan )
12. Fax service
13. CAFE?? ( pun boleh.. )


nak senaraikan lagi ke apa korang beh buat dengan tmpt korang?/

ini lbih kurang mcm.. korang sewa satu premis... ko nk meniaga apa pun persilakan lah...
( jgn la meniaga jual kereta plak kan kat situ.. )..
TETAPI korang dpt BRANDING Telco & POST sebagai pusat sehenti...


Ok.. soalan zorro.. berapa dpt dengan 2k?
2K++ adalah untuk AGENT sahaja..
mereka tak perlu utk bukak kedai.. tak perlu ada komputer semua bagai.. yang mereka perlu adalah usaha... contoh...
MEREKA nak bawak product Celcom Broadband...mreka xde company utk register dengan celcom...jd mereka just buat freelance...mereka submit borang registration kat TNP...dorang dpt la komisyen sekian2...
begitu jugak product2 lain...
kos mereka cuma RM2k++ utk dptkan ID dan beberapa starter kit..
dan dengan usaha gigih dorang..buat lah marketing mana2 ikut strategi dorang sendiri....


KENAPA TNP tak tetapkan strategi begini dan begitu untuk pemasaran product di bawah TNP?

Sbb setiap TNP ada strategi masing2 utk pertingkatkan jualan mereka..

ADA TNP yang hanya nak bawak product TM...ada TNP yang nak buat semua..sampaikan nak masukkan CAFE CYBER atau KOPITIAM kat dalam premis TNP...utk menambahkan fungsi TNP sebagai pusat sehenti yang santai dan exclusive...

Disitu lah sebenarnya fungsi TNP...
BOT di tangan.. DAYUNG la kemana2... kos dah kuarkan utk beli BOT berjenama... kenapa takat nak pusing2 tmpt sama pakai sendiri jer bot tu.....
bawak lah BOT tuh gi tangkap ikan...ataupun sewakan bawak pelancong gi mancing/round2 pulau...
lebih kurang camtuh lah...


ok...nnt sambung lagi...

AyAres151 said...

saya sambung sikit.. saya sendiri masih baru dalam bidang TNP..tetapi saya sebolehnya cuba komited dan berfikiran positif... yg negative pun kita pikir..cuma kita kurangkan..kerana yg negative bakal melemahkan semangat kita...
walaupun negative thinking perlu utk kita berhati2 dalam apa jua...tetapi ia tidak perlu banyak melebihi dari positive thinking...


btw..berbalik pada soalan Zorro..
berapa lama bayaran komisyen..?

setakat ni saya baru bukak selama 1bulan++...belum dpt komisyen.
dan seperti yang diterangkan oleh HQ...komisyen di bayar selepas 3bulan dan terus di bayar ke dalam akaun TNP - E-WALLET...

sama2 la kita lihat...
kerana yg bukak TNP takat ni masing2 bukan calang2 orang...
Ada yang berpangkat Dato, ada yang Peguam, ada yang Engineer...
ada yang Bisnesman... mereka pasti akan bawa benda ni ke atas sekiranya berlaku penyelewengan...dan sekiranya ia tidak seperti di harapkan.. Agreement berada di tangan dan boleh di bawa ke mahkamah....
jadi apa nak di takutkan?


sbb tuh ada kawan kita di atas cakap... if poket ada ckup2 jerk RM50k.. nak buat TNP ni... baik toksah buat..mmg akan kena tanggung overhead besar dan rugi berbulan2 sebelum TNP korang tu di kenali sebagai ONE STOP CENTRE...


ok..sambung esok lusa...



-- utk pengetahuan.. Di KL sekarang berlangsungnya training oleh pihak KSM ( selama 2 bulan ) dan sememangnya di buka kepada seluruh warga TNP... utk memahami beberapa product di bawah TNP...
training dari KSM juga memberikan elaun kepada semua peserta termasuk Staf TNP...

zorro said...

terima kasih ayares151..semuga tuan berjaya..kuatkan semangat ..maaf kepada mereka yg tak memahami...tugas saudara untuk bg mereka faham..ok.

Anonymous said...

Banyak betul komen ye,..saya ni ex-staff Telco & Post Putrajaya,...nak cerita sikit la pengalaman kami..OK...
Kami beroperasi lama jugak la...dari awal, pelbagai promosi dan pengiklanan di buat agar semua orang tahu yang Telco & Post ada di Putrajaya,..tu semua guna duit sendiri,..Pastu, kami jugak buat event kat luar,..joint la macam-macam event yang ada kat Putrajaya tu,..keletihannnya memang la tak dinafikan jika dibandingkan dengan sales yang kami dapat,..ciput aje... Lokasi kedai kami betul2 depan Mydin Putrajaya,..memang la kalau time gaji, penuh sesak orang pegi shopping,..tapi mereka hanya lalu je depan kedai kami tu,..sebabnya, bukan semua orang nak register streamyx, bukan semua orang nak beli top-up,..dan bukan semua orang nak bayar bil,...mereka lebih suka bayar bil kat pejabat pos,..itu lumrah...
Kos operasi kami tinggi,..staff ada 2-3 orang,..tak termasuk Boss,...so, kalau nak kira gaji,..banyak jugak nak kena bayar...
So, lepas tu,, nak cerita support dari HQ,..memang la slow, sebab tu kami terus deal direct dengan TM Cyberjaya...senang skit,...Apa-apa hal pun, saya nasihatkan,..kepada yang ada duit setakat rm50,000 TU,..SIMPAN AJE la duit tu,...nanti mneysal tak sudah...OK..business ni, memnag merugikan..OK...

Anonymous said...

apape komen sama ada neg atau positif yg penting diri sendiri punya perancangan perniagaan.... dlm setiap perniagaan kita sendiri harus jadi kuli dulu, memahami perniagaan yg kita sendiri jalankan. dah stabil barulah cari 1 staff dan kita kena berjimat dulu. baru perniagaan kita selamat dan akhirnya maju...jgn ingat hari ini berniaga esok dah kaya....bukan senang nak jadi senang,bukan susah nak jadi susah....fikir2kan lah....
kesabaran juga penting didlm perniagaan.

Anonymous said...

Faratech ke, IGB ke, Telco & Post ke,..semuanya sama,..dalamnya serupa, kulit aje yang bertukar,...AWAS !!!! Jangan terperdaya,..OK...Wang yang anda ada tu, seeloknya laburkan lah di perniagaan yang dijamin kerajaan seperti dibawah naungan PUNB atau SMIDEC...banyak lagi ruang perniagaan jika kita minat,..banyak Persatuan Perniagaan boleh bantu,...Telco & Post ni jual nama DPMMKL untuk dapat perhatian orang ramai, kononnya business mereka disokong sepenuhnya,...TM tak pernah pun sokong Telco & Post,..tak caya, cuba tanya TM,...
Ni bukan nak dengki atau nak mengata,..tapi nak bagitau orang yang belum terjebak kat luar sana tu,...HATI HATI LA DGN TELCO & POST NI,..INDAH KHABAR DARI RUPA,...anda akan rugi nanti,..dah ada 2-3 Telco & Post yang bakal TUTUP...yang dah tutup di Putrajaya,..yang lain, bakal GULUNG TIKAR...siapa yang kena ? Lu fikir la sendiri,.....

Anonymous said...

Ni apa ke hal nya,..la, sukahati aku la nak meniaga ke,..aku nak rugi ke,..aku nak lingkup ke,..aku punya pasal la,...
Aku memang dah rugi pun,..dek kerana IGB ni la,..dulu depa buat ITBP la,..TMBP la,..macam-macam P la...hang pa jangan dok percaya,..suma tu penipu,..lagu mana pun depa dok kelentong hang semua,..Awat? hang pa semua tak boleh nak pi pejabat pos ka ? depa dah naya bangsa melayu kita,..depa kutip duit saja..depa pun bukannya ada khidmat sokongan apa,..setakat dok lawa kat ofis depa aja..hang pa semua baik-baik pakat jangan joint business ni,..nanti hang pa semua menyesal...aku lingkup dah,..nak reverse, mana boleh,..dok tanggung hutang sana sini...Hang pikiak la...Ni semua penipu besaq...

Anonymous said...

Salam Semua,

Rasanya masih ada yang tak faham berkenaan Telco & Post ni,...ada yang sokong, ada yang marah, ada yang kata rugi, ada yang kata bagus,..Itu semua pandangan individu.
The most important thing ialah DIRI SENDIRI,..diri ANDA yang MENENTUKAN sebelum ANDA menceburkan DIRI ke dalam dunia perniagaan ini.
ANDA tanyalah diri ANDA, apa persediaan diri anda sebelum anda mula berniaga. Adakah ANDA setakat ada MINAT,..tapi tak ada PENGETAHUAN, tak ada ILMU. Itu dinamakan mengambil RISIKO,...jangan lah ambil RISIKO yang merosakkan diri sendiri. Sepatutnya ANDA buat HOME WORK dahulu sebelum apa-apa tindakan,..SIASAT dulu,..buat kajian terperinci dulu,..tanya pandangan pakar jika perlu,..Dari segi KOS, bakal Peniaga seharusnya tahu KOS yang akan terlibat,..nanti, baru berniaga dah tak boleh nak bayar sewa, nak bayar bil api, air dan nak bayar gaji pekerja,...akibatnya BERHUTANG,...So, conclusionnya,...Fikir masak-masak,...rasanya business TElco & Post ni kurang bagus la....sebab ramai sahabat saya di DPMM beritahu pasal ni...Hati-hati ye...!!!

Anonymous said...

ooooo...yeke..member yg kt DPMM tu dah buat ke bisnes T&P ni sampai kata x bagus? kalau ya boleh la share pengalaman..

Anonymous said...

Senang cerita,..TUn Mahathir kena tipu dek T&P,..DPMMK pun kena kencing dengan T&P,...dan ramai lagi orang MElayu yang kena TIPU oleh program T&P ni..setiap kali seminar di menara TM, meraka akan pergunakan nama-nama prinsipal dan org kenamaan yang tak ada pun dalam dewan tu...sekadar gimik je..
Dan TM tak pernah beri HAK kepada mereka yang jadi Distributor,.ia adalah Perjanjian HAk Pengedaran antara FARATECH dengan Tuan-tuan yang masuk skim T&P ni..yang ada access ke TM adalah FARATECH...kena ingat tu ? OK...
Sedar lah wahai orang Melayu,..jangan LAYU dek kerana NAK CEPAT KAYA,...program T&P ni tak sesuai untuk orang yang ada duit setakat 10 ribu, 20 ribu atau 50 ribu,..kerana modal sebenarnya amatlah besar, dan T&P tak akan campur tangan bila Pengedar yang BERHUTANG,...ingat tu !!!.
T&P guna nama Datuk,..macam-macam nama Datuk,..untuk buat orang Melayu percaya,...then, memudahkan mereka songlap duit kamu semua.
Cuba lihat 'proejection business plan' yg diberikan kepada mereka yang hadir seminar hari Sabtu,..semua fakta jualan itu tak logik,..indah khabar dari rupa,...So, ingatlah, jangan menyesal,..OK...

Anonymous said...

Just nak kongsi pengalaman hadir seminar di menara TM,..2 kali saya ke sana. Bila habis seminar, saya tunggu sebab nak dengar taklimat pendaftaran,..jadi Officer yg in-charge tu nama dia Tuan Zainuddin kalau tak silap. Dia menjanjikan lokasi yang saya minta apabila saya beriathu saya berminat nak buka T&P di kawasan saya. Keesokkannya, Officer ni telepon saya bagitau agar saya segera buat payment agar tempat lokasi T&P di block untuk saya. Saya bgtau Officer tu, saya perlukan sedikit masa, namun Officer itu mengugut saya dengan mengatakan yang dia tak boleh nak block kawasan itu jika saya tak bayar sebelum jam 12 tengahari...Ini adalah satu taktik ugutan,..dan tak beretika..Saya bagitau IOfficer tu, tak apa lah,...saya tak minat. Then 2-3 hari lepas tu, Officer ni telefon lagi, memujuk saya,.minta maaf,..then dia kata kawasan tu telah pun diblok utk saya...Apa ini semua ? Lakonan ke ? Si penipu ni,..so, T&P punya team ni semuanya penipu,...bila nak duit orang, lembut gigi dari lidah,..bila dah dapat duit,..terus senyap... Hati2 la...

Mohamad Hasrin Jais said...

salam...saya dah sertai talk kat bang. telekom masa bulan posa aritu...agak menarik juagk lar...tapi ada jugak terima kenyataan atau berita yg kurang enak, jadi kiranya ada lar OTAI2 TNP nie boleh tampil utk buat kenyataan secara facts atau fakta yg menyokong TNP ini bagus atau sebaliknya...kalu setakat ayat2 manis xpayah lar...tunjukkan secara akaun ker, bukti jualan bulanan, atau sebagainya, rasanya kita semua xnak lar tertipu dgn dakyah baru nie, kita boleh jadikan panduan utk semua, dan rasanya tak salah ada poster yg cakap USAHA DIRI SENDIRI, tu penting sgt2, kalu xusaha mana nak dapat hasilkan, jadi harap OTAI2 TNP tampil berikan keterangan secara facts... tq

Anonymous said...

Salam En Mohamad Hasrin,

Bukti dah ada,..Telco & Post Putrajaya dah pun tutup lebih 2 bulan,...Ada tak pihak IGB maklumkan masa seminar ? tak ada !!! benda yang tak elok, tak kan IGB nak war-warkan...So, nak tahu lebih lanjut..tanya lah Pengurus T&P Putrajaya...staf dia...rasanya staf dia pun ada bgtau dlm blog ni..Terpulang lah. Yg saya dimaklumkan, Putrajaya tu, dah start lama, milik seorang Datuk,..modal cukup,..renovation mcm TM Point,..gah !..1-2 bulan sales 8 ke 10 ribu,..pun boleh LINGKUP...Amacam ?

perunding said...

kepada yg bagi nasihat negatif tu memang tak akan berkesan.

orang yang nak tertipu ni memang dah di'takdir'kan tertipu.
nasihat cam na pun akan ada je jawapannya.
______________
saya pun pergi taklimat depa.
memang dia orang sangat pakar dalam presentation.
1st class.!!

untuk makluman, saya memang dah 20 tahun kerja buat sales,namun kepakaran orang TNP ni memang menakjubkan.
superb!!!cemburu saya.
_______________
cuba anda fikir sejenap.

contoh premis shoplot kat rampai business park tu.
(ada satu TnP kat situ)
sewa rm4500.
2+1 nak masuk.
letrik,aircond,buat tiles,computers,sistem,staff,meja kerusi..
kau orang amik pensil dan calculator..kira kos permulaan.
kemudian kira kos bulanan...
_____________________
setiap satu produk yg kita nak jual tu boleh diperolehi melalui direct ke syarikat tersebut,..maxis ke,celcom ke..citylink ke,skynet ke,pos laju ke.

dan ada juga syarikat kecil yg tawarkan khidmat bundle kan semua produk tu kalau anda malas nak pergi setiap satu syarikat besar tu..
kos dia charge sangatlah murah..
tak sampai rm5000 pun.
(takleh saya sebutkan,nanti kempen lak)
__________________
tidak dinafikan TnP wajah luaran TnP sungguh cantik lagi professional...jual dalam suria klcc pun boleh..
tapi ingat streamyx tu harga rm60 jugak,jual kat klcc ke jual kat giant ke..
_________________
bila kita argue pasal client walk in..
depa pun corner pasal kena pergi marketing luar..
bila kita argue lagi...depa akan cita pasal sistem cari 'downline' kan??
opps!!

Anonymous said...

mari ramai2 lagi kita dedahkan taktik TNP dan konco2 nya mengaut duit orang melayu..

dengar kata mmg SUPPORT slow...

dengar kata jugak... TNP kat JB ada yang tak dapat barang2 yang di janjikan semasa signup jadi Master Distributor.. contohnya sampul pos express, setem, baju, banner dan etc...

maknanya TNP Serdang Raya termasuk orang atas, orang bawah. semua buat kerja bila ada duit masuk. Kalu takde duit...jgn harap dorang ni nak kerah tenaga.\


SO, mari dedahkan lagi taktik dorang ni.

Anonymous said...

Salam,

aku baru pegi seminar tu td. Kejap jer aku dpt tangkap taktik budak darjah 5 diaorg ni memang putar belit/alam. Pd aku aku produk ni memang bagus kalo kena gayanye tapi yg aku menyampah tu pegawai2 tie kuning yg bcakap mcm budak upsr terutama Tuan Zainuddin tuh pandai belakon nk kaut untung segera. Ada ke patut semua payment nk kena bayar secepat mungkin & paksa isi borang especially for MD sengal ke apa? Logiknyer mestila kita nk pikir masak2 dulu b4 invest right? bukan skit silap2 lingkup & diorg ntah ke mana. Memang x pueh hati nih..ish Kesimpulan: 1.lakonan diaorg memang baik tp sori to say..not to me men. 2.Pegawai2 diorg x lulus upsr & memang kaki songlap pulus org melayu. 3. Baik labur duit 50k & 20k korang tu dlm ASB or usha biz lain yg lebih transparen & direct. 4. Solat taubat

Anonymous said...

why not masa taklimat tu ..kita confirm masalah2 ni .. mcm payment ..takde support .. pasal outlet2 yg dah ditutup .. kes2 ugutan nak duit cepat ..

Anonymous said...

biasa la.. melayu kan suka cakap belakang2.... cakap negatif dan thingkin negative tanpa amik jalan penyelesaian.. tu standard laa..

paling jahat.. ada yang jenis Hasad Dengki dan mengeruhkan keadaan.. spt menangguk di air keruh...

kalu benda ni salah.. jom kita bawak ke muka pengadilan.. kita show satu persatu helah mereka.. kita show apa taktik dorang pada khalayak di dalam dewan seminar..kita tgk apa mereka akan jawab...
adakan sesi debat..
wa nak join sama nih...

ahmad said...

salam kepada semua yang memberi pandangan terhadap TNP nie...saya memang bercadang hendak membuka satu outlet di batu pahat. emm pendapat kawan disini membuatkan saya berfikir 2 kali sebelum menceburinya. Apa yang ingin saya katakan disini:- kepada semua usahawan TNP kenapa dah sewa kedai mahal2 dan sediakan peralatan pejabat/perniagaan tak ada seorang yang memohon bantuan Grant dari SMEcorp.. Smecorp beri 40k untuk bantuan sewa dan 60k untuk peralatan pejabat/perniagaan. bukan kena bayar balik pun grant tu.free jer . bole hubungi saya untuk pertanyaan mengenai grant tersebut. o12-2375631 (NAZRI)

Anonymous said...

salam..saya dh lama mncburkn diri dlm bidg ni..ade la dlm 3 thn ni..stkt ni,bisnes jln ngn lncar n keuntungan 20k bersih setiap bln..tp utk maintaikn income cmtu,sy n 4org staff yg len mmg tpakse bekerja keras...tp plgn yg ktorg dpt mmg lumayan sgt2 sbb itu untg bersih..bg sy, kalo spe2 nk kte T&P ni nk tipu org melayu, korg kena fkir gak sabda Rasulullah S.A.W "man jadda wa jadda"..spe usha dia yg b'jaya..so, spe2 nk join bisnes ni, sblm nk fkir modal yg bsar tu, kene fkir dlu kesanggupan kudrat kite sendiri..lu pakai wet byk takkan nk goyg kaki..skg, msuk tndas pn kene bayar la...so, fikir2 la sbb sy mmg bfkir sblm wt keje n alhamdulillah berjaya drpd seorg p'usaha kdai runcit kpd usahawan kecil...syukran..

Anonymous said...

Salam Semua,

Bercakap pasal Telco & Post ni,..

1. Apa itu Telco & Post ? Yang kamu beli tu brand name,..bayar RM50 ribu...

2. Apa produk yang disediakan ?
TM, Celcom, Al Rajhi, Ambank, Pos,..dll... Produk itu dah ada di pasaran,...Boleh pergi deal DIRECT dengan Principal mcm Celcom, Digi, Maxis...

3. Berapa peratus ( % ) komisyen yang dijanjikan ?
Setakat yang ada dalam rekod,..hanya Streamyx yang memberikan pulangan komisyen yang TINGGI,..yang lain,..amat rendah,..ada yang 1 % aje.
Bukan semua orang nak sign up Streamyx,..

4. Bagaimana Business Support dari T&P Serdang Raya ?
HAmpeh...slow,...memang slow,...daripada submission hingga lah ke claim,..memang slow..

5. Panggilan untuk hadirke taklimat di Menara TM...
Taklimat memang 100% wonderful..sampai pak haji pun melopong dengar...
Tapi Officer mereka semuanya PENIPU,..especiallu Tuan Zainuddin...yang hitam legam tu...berani dia ugut orang ye...

6. Dari segi PENGIKLANAN,..support on advertisement,..Telco & Post HQ tak buat pun,...setakat masa musim raya hari tu je,...selebih nya mana ada,....

So,..conslusionnya,...apa yang korang bayor tu sampai RM50 ribu,..belum tentu boleh dapat balik keuntungannya dalam masa terdekat....Return on investment takes more than 5 years...memang merugikan la dari segi perniagaan... Bagi mereka yng banyak duit,..buat la business lain yang menguntungkan....atau pergi direct dengan Principal,..TM,Celcom, Maxis, Digi..

So,..Lu fikir la sendiri...

Anonymous said...

Salam En Ahmad,

Lupakan lah hajat nak bukak T&P tu,...jangan nanti menyesal tak sudah...Ni bukan nak menghasut,..tapi nak mengingatkan,..sebab saya dah terkena,...jangan terkena 2 kali sudah le...
Saya jadi Distributor semasa program ITBP @ KLTP,..so, masa tu bayaran agak murah...cuma banyak masalah yang kita kena tanggung...
Harap faham la..banyak yang negatif dari yg positif....

Bukan kita tak mahu bawak mereka ni kemuka pengadilan,.tapi dalam Terms & Condition (Surat Perjanjian ) ada terma2 yang bagtau kita tak leh nak buat apa2...cuba kamu baca Terms & Condition tu..or mintak Peguam korang tafsirkan....kita memang dah terkena....

So, conclusionnya T&P ni PENIPU besar yang bertopengkan DPMMKL & Dato'....jual nama TM dan lain2 lagi....

Anonymous said...

Salam..

pada yang dah terkena spt brother kat atas ni.. tumpang simpati...
ini bermakna brother ni tak baca btol2 agreement sebelum dia sain..dan tak buat kertas kerja dan perancangan yang jitu dalam bisnes yg dia jalankan...

orang kata..tanah sawah dah ada...
tinggal nak bajak dan semai jer...
dan tunggu la masa menuai....

ini tidak.. tanah ada... tp biar tumbuh lalang...igtkan lalang bleh jual sama mahal dengan padi ker?

so..itu kesimpulan...tumpang simpati pada org yang terkena kerana TERLALU MENGHARAP DI SUAP OLEH PIHAK KLTP ATAU ITBP IAITU masa tu di bawah IGB dan DPPMKL jugak...

saya nak tanya....pada yang tau lah..

KENAPA ADA LAGI INTELICA SHOP yang masih bukak sampai skang?
cuba korang pk,..kenapa dorang bleh survive?
coz dorang tak harapkan semata2 program yang di war-warkan...
tp turut menyelitkan bisnes yang membawa keuntungan dalam premis mereka...

orang kata.. PENDAYUNG DI TANGAN, SAMPAN DI AIR.. pandai2 la ko nak dayungkan sampan ko menuju muara mahupun ke hilir....dan ke lubuk mana ko nak dayung...


got it my dear MALAY BISNESMAN?

Anonymous said...

Salam Dari Sabah..
kesimpulannye,org yg menghrpkan keuntungan tnpa usaha adalah org yg rugi...apa2 pun saya nak try masuk seminar tu sabtu ni atau sabtu depan..klu x brani tanggung risiko,x yah buat bisnes la..

Jumpa di sana menara TM...thank!!

Anonymous said...

Susah dengan orang Melayu ni.... terlalu banyak yang negatif daripada menyokong dan memberikan pandangan positif...
Persoalannya... kenapa penyertaan Cina dan India terlalu terhad? kerana untuk bumiputera?
Kenapa Telco&Post belum diFrancaiskan? Untuk memberi peluang usahawan bumiputera membuka minda memiliki perniagaan sendiri..
Nak jual apa di T&P? Jual la apa2 saja dalam kedai sendiri tu.

Nak cakap pasal untung rugi? Terpulang pada pemilik T&P tu sendiri. (outlet hotlink walaupun sebelah menyebelah tak rugi pun, sykt pos laju yang satu je pun tak rugi pun - lagi ramai guna staf)

Pokoknya... kena berilmu dalam perniagaan.

Saya dapat hak di T&P shoppe Segamat.

nak jadi MD tu mahal ke? Fikirlah sendiri. RM53,750...
Saya dapat subsidi kerajaan RM10,000.
Apa yang dibelanjakan:
Latihan 40kali x RM380 = 15,200
(boleh bawa ramai pun bayar sekali RM380 jugak)
yuran T&P
sistem e-pay dengan isian sedia ada
Deposit Pos
Sewa sistem (3 jenis )
Papan tanda
Bayaran guaman
Khidmat rundingan operasi termasuk rekabentuk ruang kedai
dan banyak lagi.

Apa yang saya bawa masuk selain produk asas T&P?
Mini Cafe (segera)
Pick-up service
Bilik latihan/seminar/tuisyen
pusat latihan memandu
tempat pamer kraftangan dan kuih-muih tradisional malaysia (belian secara tempahan)
Banyak lagi....

Saya tak perlu modal banyak pun... semua dengan usahasama dengan syarikat lain.

Perlu ingat bahawa titik pulang modal bagi perniagaan adalah 3 tahun... bukan sebulan dua je....

Zakaria Yahaya said...

Saudara AyAres151,
Teruskanlah usaha anda. Bagi yang tidak positif itu janganlah dilayan kerana mereka tidak positif. Kuatkanlah usaha anda utk perniagaan telco & post ini. Saya mendoakan kejayaan anda didalam perniagaan ini.. Insyallah..

AyAres151 said...

Terima kasih...setakat mana saya mampu..saya buat terbaik utk telco n post cawangan Nusa Bestari...

pada mana2 usahawan yang ingin kerjasama dengan TNP kami.. sila berhubung dengan saya...

pada mana2 yg sedang mencari kerja..boleh jugak kontek saya untuk di uruskan kerja yg berpatutan..


pada mana2 TNP lain..jom kita share mcamana kita nak martabatkan lagi dan strategi utk menambahkan keuntungan dalam TNP nih...

xleh nak harapkan HQ yang slow...
dan sistem yang mereka guna jugak ssitem kasta rendah...

Kami sedang usahakan utk membangunkan satu sistem sendiri yang lebih mesra pengguna dan mudah digunakan utk percepatkan urusan di TNP kami...
mungkin bila selesai nnt...kami akan sharekan pada semua TNP yang ada..

aminsaad said...

cantek..saya pun nak guna system tu bile siap nnt..

Anonymous said...

Salam TNP Segamat & Nusa Bestari,

Saya benar-benar berminat nak membuka TNP di kedah. Tetapi saya memerlukan pendapat & pandangan yang lebih mendalam tentang business ini.Buat pengetahuan pihak tuan/puan, saya mmg tak pernah berkecimpung dalam dunia perniagaan dan tujuan saya ingin menceburi adalah bagi membantu bapa saya akan berpencen tahun depan...

sekiranya tuan/puan sudi membantu saya, boleh la email kepada saya di lady_cooll@hotmail.com.

Terima Kasih

Anonymous said...

Saya dengar dah banyak cawangan TNP dibuka.....

Kenapa TNP Putrajaya saja yang dah tutup??

bagi yang berfikiran negatif, mana lagi cawangan TNP yang ditutup?

Anonymous said...

Sebenarnya ada lagi syarikat yg boleh beri hak perniagaan macam TNP,malah lebih baik lagi,klu nak tahu hubungi EN.Azman 019-2705754,ownwer of Posmart.Anda boleh lawat sendiri kedai mereka di ampang water front.Sungguh besar dan canggih..mereka adalah channel parner utk POs mALAYSIA SEPERTI pos laju,parcel,setem,pos ekspres,pembayaran utiliti dll..byk sgt nak tulis,,call aje dia@dtg saja ke opis dia di Ampang water front 2...semoga berjaya

AyAres151 said...

Posmart lebih kepada product2 pOs malaysia... ia tidak meliputi Perbankan.. dan tidak meliputi Kad KRedit dan tidak meliuputi tentang service berkaitan printing.. advertising..

ia berbeza dengan TNP...

bangi_idaman said...

esok sy akan attend training telco n post di seri kembangan. insyaallah jika ada maklumat yang tersirat sy akan maklumkn. Semoga saudara ayares berjaya

rohaz71 said...

Salam kepada semua commentators,
Untuk pengetahuan, saya dan partner saya sekarang ni menetap di JB dan baru sahaja menghadiri taklimat KLTP ini sabtu lepas (24 Oct). Kami memang sedang mencari peluang perniagaan kerana saya telah berhenti kerja di sebuah bank dan partner saya juga berniat untuk berhenti kerja dan mencebur diri dalam perniagaan.

Suami saya terbaca iklan tentang Telco&Post dalam iklan akhbar Metro dan menyuruh saya pergi talkimat tu untuk mengetahui lebih lanjut tentang peluang perniagaan untuk bumputra yang ditawarkan. Semasa menghadiri taklimat itu saya menyedari yang penyampai taklimat itu adalah orang yang sama yang pernah memberikan taklimat semasa saya menghadiri program under Faratech 3 tahun yang lepas. Waktu tu Faratech menawarkan program perniagaan sebagai distributor untuk menjual product2 TM spt stremyx dan telephone fixed line. Waktu itu modalnya 20K tetapi tidak diperlukan utk membuka kedai. Saya tidak berminat mengikuti program tu selepas saya mengkaji yang payment bukan direct drp TM tetapi drp Faratech sendiri yang apabila diketahui latar belakang kewangan mereka belum lagi kukuh kerana mereka baru beroperasi. Selepas itu saya memang tidak tahu samada program mereka tu berjaya atau tidak.

Jadi waktu di seminar KLTP itu barulah saya tahu Faratech dan Telco&Post Berhad tu diwakili oleh orang yang sama. Presentation mereka memang baik dan memberangsangkan dan saya merasakan prgram ini memang viable kerana product2nya semua product yang sudah well-known dan sedia ada marketing effortnya, jadi distributor hanya perlu menjalankan sales strategy. Di waktu yang sama saya dan partner saya memutuskan untuk menjadi master distributor (MD). Tetapi apa yang mencurigakan saya adalah, kami dikehendaki membayar RM500 pada hari itu untuk mendapatkan kit permohonan untuk menjadi MD dan semasa taklimat itu langsung tidak dijelaskan apa kandungan kit itu dan apa proses selanjutnya selepas membeli kit itu cuma kami diberitahu kit itu amat terhad, yang tinggal cuma 20 kit saja jadi sesiapa yang berminat kene cepat dapatkannya pada hari tu. Dan lagi tarikh akhir untuk menyertai program itu adalah sehigga 31 Oct sahaja kerana selepas itu Telco&Post Berhad akan memfranchisekan program itu dan harganya akan menjadi RM280K. Yang hadir taklimat tu lebih kurang 400 orang dan que panjang untuk dapatkan kit tu. Saya dan partner saya yang memang positif dengan program tu turut beratur sambil bertanya tidak bolehkah kami dapatkan kit tu di hari lain kerana kami rasa perlukan sedikit masa untuk buat keputusan dan mengkaji lebih detail tentang program tu. Tetapi kami diberitahu, selepas hari tu kit itu tidak akan dijual lagi kerana sesiapa yang berminat jadi MD mesti apply hari tu jugak dan buat bayaran RM53K selewatnya pada 31 Oct. Dalam keadaan yang terdesak kami buat keputusan untuk beli saja dulu kit permohonan tersebut agar tidak terlepas peluang menjadi MD. Tetapi saya merasa musykil lagi bila kit yang dijual saya rasa lebih dari 20. Terpikir saya, ada pulak... awalnya kata cuma ada 20.

(Continue next post...)

rohaz71 said...

....Continuation

Tapi saya masih fikir positif lagi sebab saya yakin business tu viable dan kami share dengan suami masing2 tentang maklumat ini. Suami saya pun bersetuju untuk sumbang sebahagian modal begitu juga dengan partner saya, suaminya support dia 100%. Malah suami kami suruh kami buka 2 outlet seorang satu uruskan. Tapi saya kata mungkin dah tak boleh lagi kerana kami hanya beli 1 kit permohonan saja. Hari ahad saya dan suami pergi survey lokasi yang strategik untuk kami buka kedai tu, sehari suntuk kami habiskan kerana kami memang serius nak buat business tu. Kami survey kedai dan sewanya dan malam tu kami buat costing. Paling rendah pun kami kene ada modal permulaan RM100K termasuk kos kedai, renovation dan gaji staff untuk 3 bulan pertama. Suami saya sanggup membuat pinjaman peribadi untuk keluarkan modal tu. Kerana terlalu sibuk seharian tu, dah tengah malam baru saya sempat membaca akbar Metro dan terlihat iklan yang sama tentang peluang membuka Telco&Post. Saya merasa curiga, kerana di taklimat tu kami diberitahu program tu ditawarkan hanya setakat 31 Oct dan akan difranchisekan sepenuhnya selepas itu. Tapi mengapa masih ada iklan yang sama? Saya pun membuka website Telco&Post Berhad dan mendapati yang taklimat KLTP yang seterusnya adalah pada 31 Oct. Saya membuat kesimpulan yang taklimat program itu disampaikan dengan tidak telus/transparent. Apa yang diberitau sebenarnya hanya marketing strategy mereka.

Saya jadi 50-50 untuk menghadiri taklimat seterusnya pada keesokan harinya (isnin). Rancangan saya untuk drive seorang (tanpa partner saya kerana dia bekerja) pukul 4 pagi dari JB untuk sampai ke taklimat di Seri Kembangan tu sebelum 9.30 pagi. Tujuan saya ambil taklimat pagi wp ada taklimat pukul 2.30 petang kerana nak book awal2 kawasan kedai yang saya dan suami dah pilih. masih lagi berfikiran positif, saya rasa lebih baik saya pergi saya taklimat hari isnin tu dan dapatkan jawapan atas semua persoalan, baru buat keputusan final. Jadi saya beritahu suami saya perlu pergi dengan partner saya supaya kami boleh buat keputusan yang tepat nanti selepas mendengar taklimat tu. Tapi dah tengah malam tu saya tak dapat hubungi partner saya. Isnin pagi2 baru parner saya huungi saya dan menyangka saya dah dalam perjalanan. Setelah saya terangkan semuanya partner saya pun surf google dan terjumpa komen2 anda. Banyak komen yang negatif yang saya telah pertimbangkan dan rasa memang boleh diterima dan ada persamaan dengan apa yang saya lalui dan curigakan. Partner saya juga menelefon seorang peserta yang kami kenal di taklimat tu dankebetulan berasal dari JB. Rupa2nya dia dah pun bayar untuk jadi MD sebanyak RM39K bulan lepas. Itu harga bulan sebelum ni yang dah dinaikkan kpd RM53K sekarang. Dia pun tak puas hati dengan program tu dan nak tarik balik modal yang dibayar kerana Azlan yang promote program tu padanya seakan mengelak darinya. Katanya dia puas hubungi Azlan tu tetapi tak dapat. Akhirnya saya dan partner saya pun buat keputusan untuk tidak pergi ke taklimat hari isnin tu dan tidak meneruskan niat kami untuk mengikuti program KLTP tu.

Apa yang ingin saya simpulkan disini, mungkin program tu memang viable tetapi cara mereka mempromote program dengan tidak transparent dan menyebabkan kita yang benar2 berminat ni rasa terdesak dan tidak cukup masa untuk buat keputusan yang teliti untuk melaburkan modal sebanyak RM53K. Lebih-lebih lagi, wang sebanyak tu bukan mudah kami cari, bertahun menyimpan semasa makan gaji. Jadi kalau ada yang komen tentang program ni kata orang melayu suka bersikap negatif, saya tidak bersetuju kerana saya sendiri sentiasa menganggap positif tetapi jelasnya cara mereka yang tidak telus.

Kepada yang membaca, anda nilailah sendiri. Kepada yang dah join program KLTP tu, good luck kepada anda. Kepada yang masih tertanya2 pegi sendiri taklimat tu dan nilaikan, bandingkan dengan pengalaman saya dan orang lain.

rohaz71 said...

.... 1st continuation (ini sebenarnya sambungan dari post saya yang pertama, kemudian baru post yang kedua)

Selepas tu, semua yang beli kit tu diberi taklimat ringkas bagaimana mengisi borang permohonan. Apa yang mengejutkan saya, kandungan dalam kit tu hanyalah topi TM, borang permohonan, dan booklet tentang program tu dan ia bernilai RM500! Taklimat yang diberi pun terlalu ringkas, cuma beritau macam mana nak isi borang, dan kene attend lg satu taklimat pada hari isnin di Seri Kembangan untuk detail lebih lanjut tentang program. Kami diberitahu lagi, subsidi RM6000 akan diberikan hanya kepada yang buat bayaran RM53K tu by 28 Oct (hari Rabu). Waktu tu saya dah mula rasa pelik, mengapa mereka macam mendesak kita buat keputusan cepat macam tu sedangkan RM53K tu bukan sikit... boleh 2,3 hari ke nak pikir untuk invest banyak tu... dah la maklumat yang diberi tidak detail tidak transparent dari awal lagi. Dan lagi, siapa yang nak dapat kawasan yang dipilih, kene bayar full hari isnin untuk rebut kawasan tu, ikut first come first serve basis. Saya dah mula syak ada benda yang tak kene. Kelihatannya, itu semua strategi diorang untuk jual program tu dengan cepat dan banyak. Sedangkan dalam iklan suratkabar, diberitahu yang kuota bumiputra adalah terhad, tapi kat taklimat tu takde sebut pun pasal kuota...

AyAres151 said...

THANX kak rohaz atas sharing...

kak rohaz dah chop TNP di kawasan mana di JB?

saya di Nusa Bestari, Skudai. Johor..


Banyak yang negatif ttg program KLTP dibawah IGB yg guna nama DPPMKL nih..

tp sebagai orang bisnes.. yang dah melabur lebih 50K utk modal awal dan 50K lagi utk renovation, perabot, pc dan etc...
kami tidak akan berdiam diri dengan membawa product2 TM sahaja...
kami akan jalankan strategi bagaimana nak tingkatkan keuntungan dalam sebuah TNP...

spt saya dah terangkan pada posting sblm ni di atas.. banyak service yang boleh kita masukkan dalam TNP...
yg mana tidak perlu menunggu dari TNP HQ ( Serdang Raya ) / IGB...
kita bleh make profit sendiri2...

Anonymous said...

Kan ramai yang terdahulu dah kata Telco & Post ni PENIPU,...tak faham lagi ke ?????? BAwak-bawak berfikir dan survey la dulu sebelum melabur,..RM53,000 tu banyak Oiiiii...!!
Kalau esok rugi,..jangan salahkan orang lain,..sendiri tanggung la...
Memang mereka semua penipu,..terutama Officer yang bagi penerangan selepas taklimat tu...suka ugut orang,.kata macam-macam...

Anonymous said...

Senang je,..kita mintak sape-sape yang dah lama buat T&P ni bagi penerangan dlm blog ni,...berapa banyak untung mereka....mcm mana mereka operate...So, ada tak dlm blog ni yg boleh share ?

Anonymous said...

thanks rohaz71... penerangan yg berguna sekali untuk difikirkan oleh org yg pendek akal... mereka seperti nak cepat dpt byk duit pastu lariiii..... pada saya pihak kltp tak ikhlas sebenarnya... yg terkena org2 yang pendek akal... betul semua pada diri sendiri... usaha.. kreatif.. baru leh maju macam Encik yang untuk 20K sebulan tu... tapi bukan semua org pandai berniaga seperti tu.. bukan semua org kuat semangat... org melayu memang tidak dididik dari kecil untuk berniaga.. semua atas usaha kan kebjikasaan masing2... disebabkan presentation yg berapi2 dan strategy yg licik pihak kltp.. org2 yg tak pandai ni terpesona dgn cerita yg hebat2... maka terjebaklah mereka dek kerana desakan seperti yg dicerita oleh pn rohaz71 ini... pendek kata kalau rasa ada duit modal cukup.. kalau rasa diri tu memang pandai berniaga.. kuat berusaha... boleh ler join... kalu tak berniaga pasar malam lagi bagus...

Anonymous said...

Kenapa byk komen negatif dari positif. Kalau ada pengusaha yg berjaya dan boleh tunjuk bukti, sila email ke nurkasih65@yahoo.com

Anonymous said...

berniaga pasar malam modal RM50k.. jual pakaian jeans dari thai..or china...

bleh untung satu malam RM2k.. bayangkan kengkawan..

mari kita niaga pasar malam.. lagi bagussss

Kassim Selamat said...

di sebabkan oleh Telco & Post adalah penjenamaan baru bagi program dari KLTP dan IGB yang sebelum ini. Ramai akan was-was dan berhati-hati.

Ini adalah satu tindakan yang positif bagi mengelakkan dari kerugian untuk kali kedua. Atau bagi mengelakkan di tipu.

Pada yang dah melabur. Sudah tak boleh undur. Mereka harus berjuang utk dptkan kembali modal mereka yang di laburkan.

Perkara basic yang harus di buat adalah :

- berikan peluang utk IGB buktikan keberkesanan program mereka ni..
sehingga akhir tahun ni.


BTW. Kami memberi peluang diri kami sendiri dan peluang IGB buktikan adakah mereka benar, menjalankan tjawab mereka sebetulnya atau sekadar main-main dan mengabaikan branch2 yang ada...


Kita ramai.. dan kita boleh ambil tindakan.. undang2 ada.

Anonymous said...

Salam,

Nak tnye skit di sni..mcm mna klu kita nak direct urusniaga dgn TM tnpa melalui Faratech / Inteleca ni?brapa modal yg di perlukan utk direct dgn TM?hrp bro2 di sni dpt bg info...

Salam Dr Sabah.

Anonymous said...

AyAre151,

Salam, sy memang betul2 berminat pasal T&P shoppe ni... x kira lah walau ape pun negative cakap-cakap diorang ni... kalau setakat cakap tambah sana tambah sini, tak kemana pun... sampai bila2 pun kita xkan maju!!

Sy mmg perlukan advise awk, please email me ur personal comment, advise & tips at aswaniad@yahoo.com sebagai panduan guide utk sy ikut jejak langkah awak... sokongan anda amat sy hargai dan didahului dgn ucapan ribuan terima kasih...

Anonymous said...

I sokong kenyataan rohaz71 sbb I pun mmg berminat sgt nk buat bines, lebih2 lg bisnes berkaitan perkhidmatan, income mmg sgt lumayan. N I dah pun pi dengar taklimat ttg TnP under KLTP kat Menara Telekom tgkt 50 ni pada hari yang sama 24 oct09, cume mgkn waktu shj yg berbeza.

Penerangan saudara AZzlan(KLTP) tu mmg nmpk meyakinkan ttg produk2 dan plan2 yang dipamerkan, skali dgr mmg sgt menarik. Utk sesiapa shj yg ada minat dan ingin mencuba membina peluang dalam menjalankan perniagaan, ini lah masa nya, seolah2 mmg nk rebut n xnk dilepaskan pd tgn sesiapa. Semua yg ditawarkan komisen nyer sgt berbaloi2.

Malangnya, KLTP menggunakan strategy desakan dlm peluang yg diketengahkan. Desakan yg membuatkan org tdk dapat berfikir panjang disebabkan tawaran2 yg diutarakan begitu menarik perhatian, yang mana sepatutnya pelabur/usahawan harus diberi pluang n masa utk mencebur/melaburkan diri dlm perniagaan yg ditawarkan KLTP kerana pelaburan yg besar perlukan masa dan perbincangan terperinci @ mendapatkan maklumat dgn lebih terperinci berkenaan dgn stiap perkara/keputusan yg ingin dibuat. Kerana segala tindakan n keputusan yg dibuat hanya akan memberi impak kpd peniaga/usahawan.

Sepatutnya, apabila KLTP menggunakan desakan utk membuat keputusan, segala deposit perlu dipulangkan kerana tempoh yg diberikan sgt singkat utk setiap peserta yg menghadiri taklimat.

Selepas taklimat di Menara TM, i pi DPMM untuk dapatkan kepastian berkenaan subsidi yg ditawarkan, malangnya pihak DPMM tidak tahu apa2 ttg subsidi itu, n tambah mengecewakan mereka menyuruh utk terus berurusan denga Faratech sdn bhd secara terus berkenaan dgn perniagaan Telco & Post.

Sebaiknya, i ingin berpesan kpd semua yg ingin bergelar usahawan, fikir n siasat secara details mengenai setiap bisnes yg ingin kita buat kerana sesungguhnya itu adalah hak kita.

Pada i, duit deposit untuk booking sebagai MD yg hanya mendapat sebuah beg yg berisi cuma secubit kertas, form, topi n juga KLTP meletakkan harapan yg x kemana, akan i tuntut di akhirat kelak. Kita jumpe di sana. Sesungguhnya, mereka yang mempergunakan org lain demi kepentingan diri sendiri tidak akan selamat dunia n akhirat. Janji Allah itu PASTI.

Anonymous said...

Sy baru diberitahu, modal utk buka branch Telco & Post akan dinaikkan ke rm150,000 mulai bulan depan..ada sesiapa boleh clarify benda nie..

Anonymous said...

salam.. sy salah seorang MD telco n post yg ade kat malaysia nie..
ape yg sy lihat ttg perkhidmatan di telco n post serdang raya xlah seterok yg digambarkn.. servis yg diberikan oleh telco n post serdang raya pada sy bagus sahaja.. dan saya tidak nampak sebarang masalah komunikasi antara sy dan staff yg berada disana.. dan saya berpuas hati...

AyAres151 said...

Spt yang saya maklumkan.. ada setengah yang mmg terkena.. mereka lebih harapkan di SUAP...bukan nk usaha utk communicate secara btol bila dah melabur.

takat ni TNP kami beroperasi tanpa bantuan SERDANG RAYA>.
kami cuma lakukn e-wallet jer dengan mereka...
di sebabkan baru..jadi kami tak nampak commission yang di peroleh..

tunggu 2...3 bulan nnt baru kita tgk komisen di salurkan camne..

AyAres151 said...

Spt yang saya maklumkan.. ada setengah yang mmg terkena.. mereka lebih harapkan di SUAP...bukan nk usaha utk communicate secara btol bila dah melabur.

takat ni TNP kami beroperasi tanpa bantuan SERDANG RAYA>.
kami cuma lakukn e-wallet jer dengan mereka...
di sebabkan baru..jadi kami tak nampak commission yang di peroleh..

tunggu 2...3 bulan nnt baru kita tgk komisen di salurkan camne..

Anonymous said...

Salam Semua,

1. Berkenaan DPMMKL ni, sebenarnya mereka akan menafikan yang mereka ada memberi subsidi pada program Telco & Post ini. DPMM TIDAK TERLIBAT pun dengan Telco & POst ni....Jika Tuan-tuan tidak percaya, boleh lah menghubungi mana-mana Pegawai di DPMMKL. Telco & Post ni je yang MENGGUNA & MENJUAL nama DPMMKL agar orang ramai percaya business ni.
Tambahan pula, one of the Dato in IGB adalah member DPMM, so mereka just gunakan nama tu atas kepentingan PERIBADI.

2. Actual komisyen untuk perkhidmatan TM, Celcom, Perbankan, Pos adalah LEBIH TINGGI jika KITA pergi direct. Kita boleh pergi DIRECT kepada CElcom, TM, Ambank dan lain-lain untuk jadi Agen atau Re-Seller mereka. Komisyen yang tinggi dan PEMBAYARAN KOMISYEN yang MENEPATI MASA.
Malah agensi kerajaan pun ada buat program usahawan telekomunikasi yang mana kita diberikan BANTUAN Kewangan dan jugak produk. So, tak payah nak bayar mahal-mahal....

3. Bukan masalah MAKAN SUAP, atau TAK BOLEH NAK USAHA SENDIRI,..ini adalah ISU perniagaan yang bermodalkan RM50,000 lebih dan KETELUSAN dari syarikat Telco & Post.
Bila KITA bayar RM50,000 lebih untuk jadi Master Distributor,...Tuan-Tuan KENA INGAT,..bukan boleh terus dapat KEDAI ok,...Tuan-tuan kena cari kedai, kena buat renovation, kena upah pekerja, kena beli PC & Printer,..so, MODAL KESELURUHAN dijangka mencecah RM100,000.00 yang mana perkara ini TIDAK DISEBUT semasa TAKLIMAT di menara TM...Officer-Officer tu semua NAK DUIT aje,..mereka sengaja UGUT, bagi dateline,..agar Tuan-Tuan buat pembayaran....

4. Memang lah belum ramai yang TUTUP kedai,..sebab program Telco & Post ni baru dilancarkan,..sebelum ni namanya INTELECA SHOPPE...Di Putrajaya tu, kalau tak silap dah setahun beroperasi, sejak zaman Inteleca Shoppe,..dah TUTUP pun...
Pendapatan 4 angka pun boleh BUNGKUS,..so, kena ingat, sebelum buat business Telco & Post ni,..kena STUDY, SURVEY, dan TANYA pihak yang berkaitan seperti TM, Celcom, DPMMKL dan lain-lain untuk dapatkan MAKLUM-BALAS mereka berkenaan Telco & Post ni.

5. Berapa ramai RAKYAT MALAYSIA yang tahu APA ITU Telco & POSt ? Mungkin masa musim raya haritu bila iklan Si Zizan keluar di tv, orang ramai tertanya-tanya apa itu Telco & Post. SEHARUSNYA, pihak Telco & Post HQ mengeluarkan IKLAN di media SETIAP HARI sebagai alat PENGIKLANAN & PEMASARAN produk yang dipasarkan di Telco & Post...
Setakat ini, hanya keluar di akhbar, iklan Telco & Post,..jemput orang ramai hadir seminar di Menara TM...

So, conclusionnya,..sebelum nak berniaga Telco & Post...buatlah HOMEWORK dulu,..survey, study dan dapatkan right INFO berkenaan perniagaan tersebut,...jangan main SYOK SENDIRI aje,..nanti diri sendiri yang MENYESAL tak sudah....

Wasalam...

Anonymous said...

From : OLD TIMER IN KL

Dear All,

I think, in any business or services business, the most important thing is the A&P,..Advertising and Promotion,..Once you open up the Telco & Post shoppe in any area, the first thing to do is to inform surrounding people WHAT IS TELCO & POST Shoppe provide ? People will only know IF you INFORM or NOTIFY them. Therefore, I think in this matter Telco & Post HQ should TAKE THE FULL RESPONSIBILITY to do the ADVERTISEMENT either in TV, radio, newspaper or others. This should part of the SUPPORT for the PROMOTION and ADVERTISING to the PUBLIC on this NEW concept of shop called Telco & Post.

I've been doing business for many years, if you are selling goods or services, the most important thing is the Advertising and Promotion on your Products & Services that you are providing. Then, when people read, see the Advertisement, and people get to know,..then only they will come to your shop.
This will take times to develop and many big companies doing it,..you can see Maxis, Digi, Celcom doing their Advertisement on their New Products,...the frequent they did, the more sales they get...thats the rule.

Talking about investment, people should do the study on the ROI (Return on Investment) and also the viability of the business. A lot of factors need to be considered i.e. location, rental, renovation cost, staff, equipment and others BEFORE you could do the business. Do some checking with others Govt agencies on their support i.e. Tekun, PUNB, MARA and others for the Financial or Govt grants.

Well, A MAN talking in Menara TM used to make people CONfident with HIS BUSINESS is a CONman IF the reality of the business is worthless. So, dont get CON by those guys...do your homework first, dont blindly joint or pay a deposit without even knowing the business.

For those who already IN the bucket, wish you all the best...for those who are still looking forward,..feel free to do the survey and study on the business first....Remember..!! Bukan senang nak SENANG,..dan memang senang nak SUSAH...
Becarefull,..now a days A ConMan in KL is really professional,..they wear tie, look smart, talk nicely, they will try to CONvince, make you CONfident until you CONfuse....

Think twice before you do anything involving $$$ ok.

Anonymous said...

Salam Semua,

Isshh...macam ni la, Pakcik nak bagitau skit.... Yang minat nak berniaga tu,..pastikan dulu Perniagaan itu boleh beri pulangan. Kena study dulu, buat survey, buat analisa...jangan dok main joint aje.
Pastu, MINAT aje tak cukup,..kena ada MODAL,...jika ada MODAL,..kena pulak ada KERINGAT,..iaitu USAHA,..kenalah berusaha untuk berniaga...
So, cerita bab Telco & Post ni, setakat yang Pakcik tau,..dulu dikenali sebagai ITBP,..pastu TMBP,..pastu KLTP,..pastu Inteleca,..dan sekarang Telco & Post...Ni mesti ada something wrong,..sebab asyik TUKAR KULIT je...apa ke halnya ni?..Asalnya Faratech, pastu IGB, pastu Telco....tukar kulit aje tu...supaya senang nak KELENTONG orang kot...
Sape-sape yang pergi ke Menara tu,..eloklah TANYA ramai-ramai kat Pegawai,..kalau boleh tanya kat Penceramah tu sekali....

Walau apa pun,..nasihat Pakcik,..sebelum meniaga tu,..kenalah SIAPKAN DIRI dulu,..jangan pakai 'tangkap muat' je...nanti awak jugak yang SUSAH...Rasanya Kerajaan ada banyak skim untuk USahawan..pergi lah ke PUNB, MARA, Tekun dan lain2 lagi....

Pakcik nasihat kat kamu semua,...hati-hati,..rambut sama hitam, hati lain2...darah sama merah, tapi hati di dalam siapa yang tahu? Kat KL ni ramai ConMan yang CONvince orang supaya orang CONfident dan akhirnya orang tu pun CONfuse,..maka terjebaklah mereka ke dalam skim yang entah apa-apa tu.....itulah kerja ConMan...

Baik buat macam Pakcik, meniaga pasar tani & pasar malam,..jual direct kat orang ramai,..margin pun tinggi,..tak pening kepala,..payment cash hari-hari,...masyukkk...rezeki halal,...orang pun tak komplen...hidup senang....

Wasalam....

RahsiaTrading said...

Assalamualaikum wbt. Kepada muslimin dan muslimat yang telah melabur atau belum melabur, yang minta duit untuk dilabur atau yang beri penerangan untuk melabur maka BUSINESS TELCO & POST ADALAH BENAR YANG MASUK PUN BENAR, YANG BERI PENERANGAN PUN BENAR, YANG DATANG UNTUK MERASMIKAN PUN BENAR, YANG DATANG UNTUK MENDENGAR PUN BENAR, YANG BERI KOMEN PUN BENAR SEGALA - GALANYA APA YANG ANDA KATAKAN ATAU TAIPKAN DARI BUAH FIKIRAN ANDA SEMUA ADALAH BENAR.

KAMI ADALAH MD DAN MENTOR YANG TELAH BERJAYA DENGAN PROGRAM FARATECH, INTELECA, TMBP, DAN LAIN LAIN LAGI.

PERKENALAN DIRI KAMI ADALAH NUROSH YANG TELAH MELAKUKANNYA DENGAN TERBAIK. MAKA APABILA KITA HENDAK MEMBUAT SESUATU PERNIAGAAN HENDAKLAH KITA BUAT BERSUNGGUH SUNGGUH AGAR KITA BERJAYA. KAMI TIDAK KATA PROGRAM INI TIDAK BAGUS TETAPI DENGAN USAHA KITA BOLEH LAKUKAN HINGGA BERJAYA. CARI KEKUATAN DIRI KITA SENDIRI DENGAN MEMILIKI BUKU BERJUDUL " APABILA RAHSIA NOMBOR 1-9 TERBONGKAR" MUNGKIN KITA TIDAK BOLEH LAKUKAN PERNIAGAAN TERSEBUT KERANA DIRI KITA MEMANG TIDAK SESUAI UNTUK MELAKUKANNYA.

WALAUBAGAIMANAPUN TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA SESIAPA YANG TELAH MENCEBURI BIDANG PERNIAGAAN INI. JANGAN PUTUS ASA YANG PENTING USAHA DAHULU JIKA TAK MAMPU MAKA BACALAH BUKU TERSEBUT UNTUK MENGETAHUI KEKUATAN LUARAN DAN DALAMAN ANDA.

YANG PENTING APA APA BUSINESS PUN KITA PERLU ADA ILMU DAN PENGALAMAN IA MENGAJAR KITA ERTI KEHIDUPAN. SILA HUBUNGI SAYA SEKIRANNYA ANDA INGIN MENGETAHUI LEBIH LANJUT.
019-6641105

SALAM PERKENALAN DARI NUROSH.

Anonymous said...

Kepada MD yg telah berjaya, boleh share costing dan p&l for the first 6 month running the shop. Boleh email ke nurkasih65@yahoo.com
TQ...

Anonymous said...

Bro Nurosh,

Berapa banyak si FaraTech dah bayar kat kau tu ? Saya ni bukannya nak Anti perniagaan ni, tapi TIADA KETELUSAN dalam sistem perniagaan ini. So, harap you boleh faham dan baca terlebih dahulu tulisan blog yang TERDAHULU, komen-komen dari mereka yang tak puas hati...Jangan main tangkap muat aje...Kalau dah PENIPU tu,..tetap la PENIPU,...tak boleh nak ubah dah....
So, yang lain-lain tu,..berhati-hati la...ni PENIPU profesional...

Anonymous said...

Salam Semua,

Saya dapati sewaktu hadir ke seminar di tingkat 50, ada beberapa perkara yang tak kena. Pertama, sesi penerangan memang 'wonderful', selepas itu sesi taklimat oleh Officer yang mana kami dikehendaki mengisi Borang,..tapi diwajibkan membeli Borang dengan harga RM500. Dalam set borang tu ada borang, topi TM dan kit lain,...Hhhmmm, apa ni ? bayar RM500 untuk sekeping borang dan topi TM,...kot ye pun nak cepat kaya,..jangan la nak menipu orang macam tu...
Pastu, kami 'dipaksa' isi borang dan buat pembayaran dalam masa terdekat, jika tidak tempat yang kami cadang untuk buka T&P tu akan diberikan pada orang lain. Aiii..main ugut nampak..!!! Dah macam-macam hal tak kena ni....Entah lah,..hingga minggu ni Pegawai tu masih call saya suruh buat bayaran untuk MD,...RM49,000,..dia kata dia bagi diskaun RM5,000...Fuuhh,.powernya dia, siap boleh bagi diskaun....Ni dah nampak TEMBERANG mereka,...mula-mula kata RM54,000,..pastu sekarang RM49,000.00 Apa cerita ni ?????
Anyway, saya masih KIV hal ni dan mungkin akan buat laporan pada Bank Negara tentang aktiviti mengambil DEPOSIT secara HARAM....
So, mereka-mereka yang nak bayar tu,..tanya dulu Officer tu,..mana LESEN yang membenarkan mereka KUTIP duit,..kena ada LESEN dari Bank Negara,..OK...

Jangan terjebak dengan skim ni,,...semua nya PENIPU,..indah Khabar dari rupa,..bayar Mahal,..pastu HABUK pun takde,...

Anonymous said...

LAA,..ADA LAGI YANG TAK FAHAM DAN MASIH MENYOKONG TELCO & POST NI,...ISH..ISH..KAN DAH BANYAK ORANG KOMPLEN YANG BENDA NI SEMUA GIMIK NAK DAPAT DUIT JE,..PASTU TAK ADA APA UNTUNGNYA,..PASAL NAK DAPAT UNTUNG MEMANG LAH LAMBAT...BAYARAN KOMISYEN MEMANG LA SLOW,..PASTU SERVICE MEMANG LA LEMBAB NAK MAMPUS...KORANG FIKIR LA SENDIRI,..DUIT KORANG RM54 RIBU TU MEREKA BUAT MENIAGA LAIN, BAB TELCO & POST MEREKA PAS KAT MACAI-MACAI KAT SERDANG RAYA,...YANG KAYA DATO DAN KUNCU-KUNCUNYA....KAMU SEMUA MELOPONG LAA...

Anonymous said...

ayares1 51...tolong email maklumat anda untuk saya hubungi di sulaiman@mpag.gov.my..jangan lupa sebut pasal telco n post nyer..kalu bole bg contact number..thank you..:D

RahsiaTrading said...

""Anonymous said... Kepada MD yg telah berjaya, boleh share costing dan p&l for the first 6 month running the shop. Boleh email ke nurkasih65@yahoo.com TQ... Nov 1, 2009 8:06:00 AM""

Assalamualaikum....wbt.

SEKIRANYA SOALAN TERSEBUT DITUJUKAN KEPADA RAHSIA TRADING(NUROSH).
Kepada nurkasih65@yahoo.com berkaitan soalan tersebut diatas maka ia seumpama : (maaf sekiranya terkasar bahasa)
"Saya menyatakan bahawa saya telah memakai pakaian yang mahal,mampu mebelinya dengan mahal, boleh menjualnya dengan mahal dan ia buatan tangan yang berjenama pula, tetapi pihak Nurkasih65@yahoo.com tidak mempercayainya lalu menyatakan “sekiranya benar apa yang dikata... cuba buka pakaian anda sebab nak bukti bahawa adakah dalamannya juga MAHAL dan ‘ORI’ seperti apa yang dikata”?
“Bagi saya mudah saja sekiranya anda nak membeli pakaian saya maka saya boleh buka pakaian saya lalu menunjukkan kesemuanya kepada anda tapi jika anda hendak lebih dari itu maka buatlah jenama sendiri...begitulah diibaratkan dengan pertanyaan saudara/saudari nurkasih65@yahoo.com tersebut diatas.”
“Adakah pihak nurkasih65@yahoo.com dah membeli atau menempah pakaian tersebut”?
KESIMPULAN DARI PERTANYAAN DIATAS ANDA SEPATUTNYA MINTA PADA SYARIKAT YANG MEMBUAT “APANAMA”…… PROGRAM YANG TERSEBUT, BERAPA RAMAI YANG DAH BERJAYA? DAN TUNJUKKAN BUKTINYA DAN ITU LEBIH BERHEMAH. SILA HUBUNGI JIKA MASIH ADA KEMUSYKILAN. ORANG YANG BUDIMAN MELETAKKAN NAMA DAN NOMBOR HP.

SALAM BUDIMAN DARI NUROSH

RahsiaTrading said...

""Anonymous said... Bro Nurosh, Berapa banyak si FaraTech dah bayar kat kau tu ? Saya ni bukannya nak Anti perniagaan ni, tapi TIADA KETELUSAN dalam sistem perniagaan ini. So, harap you boleh faham dan baca terlebih dahulu tulisan blog yang TERDAHULU, komen-komen dari mereka yang tak puas hati...Jangan main tangkap muat aje...Kalau dah PENIPU tu,..tetap la PENIPU,...tak boleh nak ubah dah.... So, yang lain-lain tu,..berhati-hati la...ni PENIPU profesional...””


Assalamualaikum….wbt dan salam sejahtera.
Mr/Ms Anonymous “((((((((((((THE PROGRAM OWNER…))))))))))))) BAYARLAH ORANG YANG TOLONG JAWAB UNTUK SYARIKAT ANDA NI………..”

TIADA APA – APA BAYARAN kepada saya wahai Mr/Ms Anonymous kerana saya buat ni atas dasar ukhuwah lagi pun saya dah lakukan yang terbaik maka itulah kebenaranya.

‘Dengan izin’ HANYA ORANG YANG TIADA KETELUSAN SAHAJA YANG MENGENAL ORANG YANG TIADA KETELUSAN / PENIPU PROFESIONAL SAHAJA YANG MENGENAL PENIPU PROFESIONAL.

‘Dengan izin’
“”RahsiaTrading said... Assalamualaikum wbt. Kepada muslimin dan muslimat yang telah melabur atau belum melabur, yang minta duit untuk dilabur atau yang beri penerangan untuk melabur maka BUSINESS TELCO & POST ADALAH BENAR YANG MASUK PUN BENAR, YANG BERI PENERANGAN PUN BENAR, YANG DATANG UNTUK MERASMIKAN PUN BENAR, YANG DATANG UNTUK MENDENGAR PUN BENAR, YANG BERI KOMEN PUN BENAR SEGALA - GALANYA APA YANG ANDA KATAKAN ATAU TAIPKAN DARI BUAH FIKIRAN ANDA SEMUA ADALAH BENAR. Oct 31, 2009 8:34:00 PM””

Salam ukhuwah dari NUROSH

Anonymous said...

mengikut pengalaman saya, apabila pemakaian nama "bumiputera" terlalu digembar-gemburkan... pastinya ada something wrong. biasanya projek nak nipu melayu lah tu.

sebabnya bangsa melayu boleh dikatakan bodoh dan senang dibodohkan oleh orang2nya sendiri. tapi melayu selalu salahkan bangsa lain. sebabnya mudah, sebab melayu bodoh!

Anonymous said...

Salam.. kepada yang MENCADANGKAN supaya selitkan perniagaan lain dalam TNP memang tolol dalam erti kata lain 'tali barut' inteleca or faratech. kalau macam tu baik tak payah bukak TNP.. bukak je business lain..hampeh betul. seperti yang sedia maklum orang melayu masih perlu dibimbing serta sokongan dan network yang kuat. seperti kaum cina network dioarang memang bagus. orang melayu memang kreatif tetapi dalam dunia perniagaan kaum cina lebih bernasib baik kerana dari proses pembuatan (kilang) dan suplier terdiri dari kaum cina. masih ada peluang kah melayu untuk bersaing?? contohnya perniagaan menjual motosikal baru dimonopoli oleh kaum cina tapi majoriti yang menggunakannya adalah orang melayu. buka mata dan minda..fikir-fikir2kan.. salam..NMR

Anonymous said...

Ish..ish,..ada jugak Makhluk yang tak sedar diri dan masih menyokong program penipuan bangsa melayu ni,...cuba lah buat survey skit,..pi tanya mereka-mereka yang terdahulu...jangan asyk dok habaq masuk meniaga ni kerana 'ukhwah' la...pi la mabok. Hang ingat depa tu nak amik tau hang punya 'ukhwah'...depa semua nak duit hangpa ja...
Aku dok peratikan blog ni,..ramai yang masih tak faham tentang PERNIAGAAN dalam erti kata sebenarnya...kalau MODAL ada, tapi ILMU tak ada,..pun tak boleh,..ILMU ada, MODAL tak ada, pun tak boleh,..bukan senang....
Aku dok ingatkan kamu semua agar buat PEMANTAUAN,..survey, dapatkan INFO terlebih dahulu sebelum TERJEBAK dalam Skim Penipuan Telco & Post ni,..hangpa semua tak da akai apa ? Pikiaq la...awat ! dengan duit RM54,000 tu hangpa sebenaq nya boleh meniaga lain yang lebih menguntungkan...tak payah nak penin kepala...
Lagi satu,..tok sah dok sokong sangat benda ni,...aku tau dah benda tipu,...hangpa tengok la ada yang dah tutup kedai dah...kat kelantan pun ada dah tutup...putrajaya pun dah tutup..awat jadi lagu tu ? hang pikiaq la sendiri...

Anonymous said...

Salam Semua,

Rasanya masih ada yang kurang faham bab Telco & Post ni.
Actually, jika KITA nak berniaga sendiri,..tak perlu ambil pakej Telco & Post ini. TM, Celcom, Ambank, POs Malaysia pun ada buat program re-seller mereka, tak perlu bayar mahal-mahal. Kalau tak percaya pergi la sendiri ke Celcom, Pos dan TM...
Lagi satu,pihak kerajaan memang sedia-ada pakej bantuan kepada usahawan dalam bentuk gran@geran kepada usahawan...boleh rujuk kepada SMIDEC..
Apa yang perlu kita lakukan ialah lakukan kaji-selidik terlebih dahulu sebelum melabur ke dalam satu-satu perniagaan...nanti LEBUR duit yang dilaburkan jika salah percaturan.
Harap mereka yang belum masuk Telco & Post tu pergi la sendiri ke Celcom, MAxis, Digi, Pos Malaysia dan lain-lain untuk dapatkan maklumat yang tepat....

Bak kata pepatah ..sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tak berguna lagi...

Anonymous said...

assalamualaikum.Jika berminat untuk jadi telco n post distributor sila email atau call saya 019 5535505 (Khairul)

Anonymous said...

Awat la depa ni semua, kan dah banyak yang dok habaq benda meniaga ni tipu,..awat dok tak paham lagi. Kan orang dah kata, dah banyak benda dalam blog ni...harap hangpa semua paham la...

Anonymous said...

saya nasihatkan simpanlah duit dan buat biz lain. saya dah terasa mcm tipah tertipu..sebelum dpt duit layanan diorg mmg baik. dah bg duit, tiap kali nk jumpa amatlah payah. komisyen yg ciput tu pun lembab.

Anonymous said...

Korang boleh tanya sesiapa yang jadi Distributor dari program ITBP, TMBP dulu-dulu,..mereka semuanya kata ini program Melayu tipu Melayu....yang kesiannya ada sorang pakcik ni baru je pencen dah leburkan RM54K,..pastu tak kira lagi duit nak renovate kedai..jawapnya lu pikir la sendiri....

Ahmad said...

saya owner sebuah TnP or Inteleca sebelum tu or Faratech sebelum tu. Saya sudah lama dan antara yang terawal join program ini. Let me bagitau saya punya own experience.

Memang banyak masalah dengan mereka. Komisyen lambat. Saya terpaksa keluar duit sendiri untuk bayar agen saya dulu. Tidak ada support. Ape new products saya kena dapatkan sendiri dari TM dan Celcom. Nasib baik TM & Celcom banyak bantu. Mereka faham keadaan saya dan mereka juga tidak setuju dengan faratech ini. Faratech tidak support kalau nak buat event kat luar. Saya terpaksa dapatkan dari TM sendiri. Pendek kata, banyak yang perlu dilakukan sendiri.

Dulu kita bayar hanya 40k sahaja sekarang dengar sudah 53k. Tapi memang tak berbalok. Saya hanya buat sampai saya dapat pulangan investment saya itu. Saya hampir dapat pulangan itu. Kerana saya bekerja keras atas usaha sendiri bukan atas pertolongan mereka.

Saya syorkan bagi mereka yang ingin menjual products TM dan Celcom, jadi agen mereka terus dengan bayaran yang sedikit sahaja dan komisyen yang better dari faratech. Komisyen dari agen lain dari tinggi dari faratech.

Byk sangat kalau hendak cerita mengenai mereka ini. Takat nak jadi agen bayar bill beli sajalah machine e-pay yang mereka guna tu dari syarikat e-pay sendiri. untuk buat poslaju semua, tak banyak pun dapat. margin kecil.

alrajhi semua tu baik pergi terus ke bank tersebut kenapa nak buat dengan TnP. Orang secara umumnya kalay pasal duit mereka sgt berhati hati. mesti mereka ingin ke bank sendiri.

entahla banyak sangat lagi ingin saya ceritakan. pada those yang sudah ada TnP, jgn harapkan sangat support dr mereka. cuba dapatkan contact sendiri dr TM. mereka very helpful. because sebenarnya faratehc sendiri tak updated pasal products baru TM.

ok sampai sini dulu.

Aferoo said...

Assalamualaikum kepada semua MD Telco&Post seluruh Malaysia. Saya dah perhatikan begitu banyak komen yang positif dan Lagi Banyak lah yang negatif. Apa yang terjadi dah terjadi. Tuan dan Puan dah laburkan duit anda ke Telco&Post. Saya sudah 6 bulan bukak telco&Post dan memanglah perit betul nak dapat pulangan. Saya ingin menjemput SEMUA operator telco&Post ke satu bisnes yang ingin KITA sebagai operator BUMIPUTERA yang UNTUNG nya 15 ke 50 ribu SEBULAN. Demi ALLAH saya tidak berbohong dan kawan saya dah merasa habuannya...sekarang nie nak bukak 800 outlet dan CINA dah sapu dekat 420 dan telah ditutup untuk Kaum CINA. Saya di lantik oleh Syarikat Berjaya nie untuk mencari BUMIPUTERA iatu ORANG MELAYU kita untuk penuhi visi 1MALAYSIA. Tak payah labur 50 ribu macam Telco&Post. Cuma register RM100 untuk jadi Business Owner, dan kita akan interview kepada calon. TAPI untuk BANGSA MELAYU KITA, akan saya cuba iktiarkan sedaya upaya untuk kembalikan pelaburan yang anda dah buat di Telco&Post. Saya ikhlas nak menolong BANGSA kita yang dah terjebak di telco&post. Boleh hubungi saya AFERO (019-3814233/019-3162448) atau ELISA (019-3298598). Kalau masih tak percaya lagi lawat lah homepage saya di http://afero-ecosway.blogspot.com
TAPI Hanya untuk Bangsa MELAYU Sahaja. Kita janganlah menyalah kan Telco&Post, Telco&Post hanyalah seperti manusia biasa dan ade kelebihan dan Kelemahan.

Anonymous said...

memang sah cara mereka sama mcm faratech, mereka dah expert dalam cara utk supaya org sign cepat2 tanpa fikir panjang, 50k tu banyak, bukan senang nak senang tapi kalau tak fikir lagi senang kita nak jadi susah. cuba search kat google under keyword faratech penipu atau edorey penipu, mereka adalah org yang sama, modal mereka banyak, juta2, tapi pelikkan, gamak nya mereka tipu org melayu yg ikhlas nak berniaga. entahlah, moga mereka dapat balasan yg setimpal , ingat , doa orang yg teranyia itu makbul. memang sah lah telco@post ni penipu, read my lips TNP penipu. tq

Anonymous said...

lihat link di sini

http://9w2ydp.blogspot.com/2009/10/dilema-telco-postpenipuan-atau.html

semoga lebih tahu, mereka dah pindah ke kajang dan sewa bangunan lebih besar, tapi gaji pekerja pun tak bayar, epf pekerja pun tak bayar, sedang pekerja adalah melayu, bukan kah ini namanya melayu tipu melayu, tak cukup2 ke duit yg mereka dapat masa projek faratech tu, percayalah kalau majikan yg tak ambik berat hal pekerja, maknanya orang lain lagi lah mereka tak kesah utk tipu, so fikir lah sendiri.

Anonymous said...

http://www.pdf-seek-engine.com/tag/tuntutan-tribunal-pengguna-pdf.html

kepada sesiapa yg dah letak deposit rm500 yg tidak dikembalikan, sila layari laman di atas utk menuntut hak masing2 ke atas deposit yg telah dilaburkan, walaupun RM500 sekepala, jika utk 100 org yg tak meneruskan pelaburan,akan memberikan kekayaan kepada Inteleca. So dgn cara membuat aduan ni, bile ramai yg membuat laporan pd pihak berkuasa, mereka akan mengambil tindakan sewajarnye... tuntut kembali hak anda.... itu duit kita. Pertahankan hak kita. Jika kita bersatu dalam kelompok yg ramai, dorang tu[Inteleca] pasti kecut perut

Anonymous said...

lau korang x caye, cube call sendiri no ni, DPPMKL - 03-40424711, konfem dorang akan kata xde kene mengena ngan dorang, n tu kene direct call faratech sdn bhd. n pasal subsidi tu pun dorang xtau menau sepatah haram pun. ini membuktikan yg mereka mempergunakan nama DPPMKL utk menipu org melayu gak...

Anonymous said...

Salam Semua,

As I said earlier, DPMMKL did not know about the so called subsidy to whom who joint the KLTP programme. All these are bullshit and a well planned scam by FaraTech to get easy money.
I got a friend in DPMMKL, mentioned about the same issues on this KLTP programme. Many people did not realised that they've been CONVINCED by a professional CONMAN at 50th Floor, Menara TM.
So, dont wait and see...all of you who think that you have been cheated and framed by FaraTech or IGB or what soever, MUST take immediate action either to make an official report to the Authority or Govt agencies such as BNM, KPDNHEP and etc....

Wasalam...

Lang Buana said...

Assalamualaikum,

Yang sudah tu sudah lah,..nak buat macam mana. Tapi, kita kena berfikiran positif selalu.

Kami dari Telco & Post Bandar Baru Salak TInggi ingin menawarkan PELUANG PERNIAGAAN dengan KEUNTUNGAN 100%, menjual produk WANGIAN dari sebuah syarikat tempatan yang sedang mencari pengedar atau stokis.
Modal tak banyak dan akan diberikan produk yang eksklusif serta berjenama.
Berminat, boleh hubungi kami di 019-6036753 atau 03-87062934

Datuk Yg Terkena Tipu said...

You are right man..!!! Buat apa nak kecoh-kecoh. Terlajak perahu, boleh reverse,...terlajak BAYAR RM53K,..sendiri mau ingat la...
Baik kita meniaga, masuk la apa-apa produk pun yang boleh buat duit,..jadik kedai rojak pun tak pe..atleast nak kena dapat cover balik Modal yang dah lebur tu...

Hmmmm, melayu MENJAHANAMkan bangsa sendiri, rakus & tamak kerana $$$...

Aku Yang TerTIPU said...

Nak tau pasal agenda penipuan TMBP, KLTP dari IGB @ FaraTech,..browse :

http://www.topix.com/forum/world/brunei/TH1290UIB43G00S83

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=2020409

http://www.melayu-trade.com/v2/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=63

Korang akan tahu SEJARAH mereka semua nya...Baca lah...

Telco & Post Bdr Baru Salak Tinggi said...

Kami dari Telco & Post Bandar Baru Salak TInggi ingin menawarkan PELUANG PERNIAGAAN dengan KEUNTUNGAN 100%, menjual produk WANGIAN dari sebuah syarikat tempatan yang sedang mencari pengedar atau stokis. Produk baru yang akan MELETUP dipasaran..
Modal tak banyak dan akan diberikan produk yang eksklusif serta berjenama.
Berminat, boleh hubungi kami di 019-6036753 atau 03-87062934

nazri said...

askum, akupun dah pi taklimat dia kat Menara Telekom dan dah beli kit, aku ada tanya dulu, bayar rm50k dapat apa, officer dia kata dapat sistem, kalau sistem betul takpa, kalau penipu. La aku nengok kat seremban ada satu T&P shoppe naik lightbox aje tapi jual kain. Pada yang dah tercebur, cubalah pelbagaikan barangan, aku pulak cuba nak dapatkan balik rm500 beli kit tu.

Anonymous said...

aslmkm..aku dah pegi seminar,aku dah beli kit rm 500,cadang nak settup..just jadi D pun ok gak lah..last minute aku pikir2..cancel la projek ni..modal dah jadi double..aku saran kan kepada T&P kalau modal dah kuar dalam puluh ribu ni bagi la yang macam franchise lain dok bagi..ini x ..sistem je dah mahal..belum furniture & other..kepada sahabat2 sekiranya ada peluangan business boleh hubungi saya d add ni...njegogar88@yahoo.com.my

telco&post puchong prima said...

hai semua

telco&post puchong prima said...

selamat sejahtera semua MD-MD, sy kenalkan di dulu , saya wan- MD puchong prima..... dalam hal telco&post ni, kita x boleh salahkan sape22,kita yg nk masuk,so ape jd kita tanggung la....

saya dah buka telco&pos dah hampir 2 blh lbh....tp x ada ape222 masalah pun.... sale sy x kurang rm 3,000.00 sehari.... saya x tipu.. x percaya blh dtg cni.... saya ada 4 org staff..


saya pun agak sibuk ,, kalau siapa22 nk tahu ape saya buat blh call ( wan = 019-644 2820 )
E-mail = sbs_maju@yahoo.com

telco&post puchong prima said...
This comment has been removed by the author.
Teh Tarik said...

Kepada Yang Dah Terjebak Dengan Telco & Post,.........

Terlajak perahu, boleh diundur,..terlajak bayar RM54K pada Telco & Post,..sendiri mau ingat la..macam mana pun kenalah buat business yang bagi komisyen 'ciput' tu,...

Anyway, macam kata Bro, Wan dari Puchong tu,..dia punya income RM3K sehari,..not bad...baru 2 bulan mula. Maybe kita boleh mintak Bro. Wan kita ni ceritakan serba sedikit apa yang dia buat kat kedai dia,..dia letak awek cun ke,..dia letak 'pelaris' ke kat kedai dia....so, kita mintak Bro. Wan kongsi la sikit info...tak salah,..untuk sama-sama kita maju kehadapan..demi bangsa kita sendiri.

Apa yang saya nampak ialah KITA,..antara SEMUA Telco & Post di seluruh MALAYSIA kenalah BERSATU,.berkerjasama antara satu sama lain, BERKONGSI maklumat dan info terkini agar kita dapat meneruskan perniagaan ini dengan jaya.

Mohon Telco & Post lain letak e-mail address mereka di blog ini agar kita boleh compile data. Apa pendapat ANDA semua ? Boleh tak ?

Saya cuma beri pandangan,..yang lain kamu fikirkan...harap dapat good feedback...

Wasalam..

Anonymous said...

Salam Semua,

I agree with Teh Tarik,..macam mana pun kita harus teruskan PERJUANGAN. Yakin lah,..InsyaAllah, perniagaan ini tidak merugikan sebab jika kena caranya, akan membuahkan HASIL yang lumayan.
Kepada semua Telco & Post,..bersatulah,..rapatkan hubungan antara Telco & Post,..maybe kita boleh KONGSI pelbagai info tentang perniagaan Telco & Post yang dijalankan ditempat masing-masing.

Wasalam

Anonymous said...

Salam sumer,....
sy ni bukan la MD ker..org2 besar ker tp sekadar bekerja di Telco N Post...tmpat yg u all dok citer2 sal untung rugi n pelaburannyer tu...teruja gak bace story tu..
anyway sy try to update u allon how's the real situation for this bisness lorrr....

Anonymous said...

hai frenzzzzzz...
sy lg..kenali la sy dgn nama merpatiungu....sy yg keje kat TNP tu.....suasana kedai tu nk kate busy x juga...nk kate x busy pun x juga...ader time2 n hari2 nyer gitu...tp ikut feedback customer sal system kite ni...kire slow la sbb tok byr bill sumer amik masa 3hr...kate jer online...nk jwp soklan customer online ke x tu pun ble tegeliat lidah...sal ader yg dtg tuk bill yg nk due la..dgn harapan byr kat cni da ble guna balik...urm...kan hampeh name nyer tu.....da la kami baru bukak .kepercayaan customer tu penting sbb kite nk dier dtg lg...
kije cni memg rilekss smpai sy leh type2 menda ni ha....huhu..tp bile da kije rileks takut lak poket pun rileks nanti....sure u all fhm kan...kalo bisness kureng...kije kureng....org pun kene kureng...at the end......lu pk la sendiri bak kate nabil ahmad...huhu...sambutan yg hangat kat cni..pos laju..memg laju la..hr2 ader...bil pun same la..riban2 masuk tp da kate mkn comission....braper hengget jer hasil nyer....takat merase pegang duwet byk time org bayo...tgk untung..x merasa pun nk pegang..huhu...streamyx tu lak...byk saingan...byk org beranyer dr org register...the best thing time training laen...1st bil ader itu la ini la..last paper promotion o charges la...bukan si seri serdang tu nk tlg update kan....harap kite org g beli paper sendiri pas tu bayo sendiri...ops terlebeh sudaaaaa...kalo x beli paper x tau aper2..time customer tanyer x ternganga...haha...system topup ni memg menyusahkan.....tgh2 layan customer buat bil ble lak "insufficient balance"...x kena mjawap lg ngan customer naper bg official receipt....x kan nk suh customer tunggu sementara g bank in..pas tu fax kat sri serdang...tunggu org sana updatekan system....urm....episod satu.................tungguuuuuuuu

Anonymous said...

hai frenzzzzzz...
sy lg..kenali la sy dgn nama merpatiungu....sy yg keje kat TNP tu.....suasana kedai tu nk kate busy x juga...nk kate x busy pun x juga...ader time2 n hari2 nyer gitu...tp ikut feedback customer sal system kite ni...kire slow la sbb tok byr bill sumer amik masa 3hr...kate jer online...nk jwp soklan customer online ke x tu pun ble tegeliat lidah...sal ader yg dtg tuk bill yg nk due la..dgn harapan byr kat cni da ble guna balik...urm...kan hampeh name nyer tu.....da la kami baru bukak .kepercayaan customer tu penting sbb kite nk dier dtg lg...
kije cni memg rilekss smpai sy leh type2 menda ni ha....huhu..tp bile da kije rileks takut lak poket pun rileks nanti....sure u all fhm kan...kalo bisness kureng...kije kureng....org pun kene kureng...at the end......lu pk la sendiri bak kate nabil ahmad...huhu...sambutan yg hangat kat cni..pos laju..memg laju la..hr2 ader...bil pun same la..riban2 masuk tp da kate mkn comission....braper hengget jer hasil nyer....takat merase pegang duwet byk time org bayo...tgk untung..x merasa pun nk pegang..huhu...streamyx tu lak...byk saingan...byk org beranyer dr org register...the best thing time training laen...1st bil ader itu la ini la..last paper promotion o charges la...bukan si seri serdang tu nk tlg update kan....harap kite org g beli paper sendiri pas tu bayo sendiri...ops terlebeh sudaaaaa...kalo x beli paper x tau aper2..time customer tanyer x ternganga...haha...system topup ni memg menyusahkan.....tgh2 layan customer buat bil ble lak "insufficient balance"...x kena mjawap lg ngan customer naper bg official receipt....x kan nk suh customer tunggu sementara g bank in..pas tu fax kat sri serdang...tunggu org sana updatekan system....urm....episod satu.................tungguuuuuuuu

Anonymous said...

TELCO N POST SERDANG RAYA SUCKSSSSS...
SAPER LA MANAGER SITU.. BANGANG NAK MAMPOS.. MANAGEMENT TAHAP SEKOLAH TADIKA...

Anonymous said...

Memang MALAUN,.macam TAIK...memang SLOW + LEMBAB + MACAM SIPUT HINZIR dan MANGKUK AYUN,...Telco & Post ni memang tak guna,..PENIPU, kata nak bagi Support, tapi bila kita dah bayar RM53K,..dia buat tak reti aje,..bila telepon, bagitau alasan macam-macam la...itu la, ini la,..suruh datang training la, kepala hotak dia berjambul,..masa kat Menara TM haritu bukan main manis lagi janjinya..kata semua akan diberi,..Issshhh,..memang si Penipu Telco & Post ni,...

Jujur & Ikhlas said...

Saya nak OFFER pada mereka-mereka yang BETUL-BETUL nak BUKA KEDAI,...nak BERNIAGA,...ini ada satu PELUANG yang ditawarkan oleh sebuah syarikat Multinasional kepada BUMIPUTERA sahaja...kuota Bumi,..Tempat TERHAD,..menjalankan PERNIAGAAN KEDAI seperti Watson, Guardian & Vitacare... Modal minima, produk disediakan, sewa kedai dibayar oleh syarikat, renovation dibiayai oleh pihak syarikat, bil elektrik dibiayai, latihan diberi,PULANGAN TINGGI dan pelbagai INSENTIF disediakan...ANDA cuma perlu MENJAGA Kedai sahaja,..tak perlu bayar sampai RM53K ke,..RM49K ke...email saya di rizanita@yahoo.com JIKA BERMINAT...

Anonymous said...

Salam semua,

Well, I do realised that recently the comments on Telco & Post are a bit 'slow', maybe because Telco & Post also had temporary stop doing their recruitment. No more talks at Menara TM nowadays.. Good !!! No more victim... Perhaps, the they are doing some 'new strategy' for next year,..maybe new name or new kind of business..we do not know. What ever it is, I think for those who already 'stuck' with Telco & Post business need to do something about it. Maybe to review back the nature of business or to plan back the business strategy as not to run under loss.
I would suggest that ALL Telco and Post operators to sit down and discuss their problems and seek solution or maybe amongst friends that able to assist to give business support.

All Mighty Allah is Great and HE will punish to those who victimised the innocent people, those who cheated people, those who CON people for easy money. We pray for it and wish that there will be some changes soon.

Wasalam...

Anonymous said...

Apa gua bleh cakap kat lu orang.... TELCO N POST gunakan nama Dato-dato dan gunakan nama Dewan Perniagaan Melayu utk menarik kaum melayu join bisnes nih.

Kerana apa? kerana orang melayu biasanya tak akan selidik lebih mendalam ttg bisnes berkaitan dengan rantaian penipuan nih. jadi sasaran utk meraih keuntungan jutaan ringgit secara cepat adalah MENJUAL NAMA DAN SISTEM YANG KONONNYA FRANCHISE.

Walhal mereka di SERDANG RAYA atau yang bercakap di MENARA TELEKOM tu sebenarnya tak penah tau dan tak belajar apa2 pun tentang konsep FRANCHISING.

Malang sekali. Kaum melayu dan usahawan2 yang nak meraih keuntungan terpaksa bergolok gadai utk join bisnes ni. Akhirnya di biarkan terkontang kanting dan tak dapat nak tampung kos overhead akhirnya mereka tutup.

SIAPA UNTUNG?

FARATECH SDN BHD yang mana peneraju utama untuk sistem franchise ( konon2 ).. yang berpangkalan di THE MINES RESORT...

IGB Thyme Orion Consortium yang konon tandatangan memorandom dengan DPPMKL.

Tapi sepanjang dalam Telco & Post, sekarang mana penah wujud atau di sebut-sebut lagi ttg IGB? Ada?
Sape2 pemilik T&P yang ingin bersuara ttg ini?

Lagi satu. Sekiranya ianya program yang dibangunkan semula dengan kerjsama DPPMKL dan di tandatangi memorandum.. kenapa ORANG DPPMKL sendiri taktau menahu? atau orang2 di DPPMKL sendiri takde buat pemantauan?


ITU PERSOALAN YANG mana pihak Telco & Post Serdang Raya spt En. AZLAN mahupun En. Anuar atau Tuan Zainudin mahupun di MINE RESORT tu sendiri takleh nak jawab dan mengelak untuk menjawab.


PADA MEREKA di T&P YANG MEMBACA. SILA JWAB BEBERAPA SOALAN.


1. Kenapa Support terlalu slow dan lembap?

2. Kenapa tiada Support / Update kepada semua branch yang telah di buka?

3. Kenapa Comission lambat di bayar?

4. Kenapa Commission terlalu rendah pada produk2 utama?

5. Kenapa submission sesuatu pakej lambat nak approve?

6. Sekiranya konsep FRANCHISE.. kenapa tidak pihak T&P PUSAT DI SERDANG RAYA memantau segala aktiviti di Branch demi menjaga nama Telco & Post..

7. Apa tujuan bayar RM53k? Sekadar utk dapatkan Signboard Telco & Post dan bawa nama Telco & Post tapi komisyen langsung tidak membantu usahawan2 utk maju.

Anonymous said...

Good day !.
might , perhaps curious to know how one can make real money .
There is no need to invest much at first. You may start to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
The firm incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with offices everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become an affluent person?
That`s your chance That`s what you really need!

I feel good, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to choose a proper companion who uses your funds in a right way - that`s AimTrust!.
I make 2G daily, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to join , just click this link http://imacedek.jamminweb.com/cabybe.html
and go! Let`s take this option together to become rich

Anonymous said...

Hi !.
might , perhaps very interested to know how one can manage to receive high yields .
There is no need to invest much at first. You may start earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
The company incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with structures around the world.
Do you want to become a happy investor?
That`s your choice That`s what you wish in the long run!

I feel good, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a proper partner utilizes your money in a right way - that`s it!.
I earn US$2,000 per day, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to get involved , just click this link http://ulabusuhu.virtue.nu/utybev.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

Telco & Post KL said...

Salam Semua,

Apa-apa pun, kita buat sesuatu agar PELABURAN yang telah LEBUR tu tidak terus LEBUR begitu saja,...saya dari salah sebuah Telco & Post di sekitar Lembah Kelang ingin memaklumkan yang business Telco & Post ni HANYA INDAH KHABAR DARI RUPA,...dan SUPPORT dari Serdang Raya,..the Worst in the world..memang teruk..sangat la teruk.. So, harap Telco & Post lain faham dan buat perubahan sendiri,..take immediate action to do something about it, before its too late.
Lastly, buat business lain lagi bagus...tak yah bayar sampai RM53K just untuk pasang signboard T&P aje..tak ada apa-apa pun yg kita dapat...

Fikir-fikirkan la...

Anonymous said...

Salam,

Kpd MD @ D yg dah stuck dlm program TNP harap boleh hubungi sy. Sila email nama, lokasi TNP & No HP. ke ameerasyafiqah@yahoo.com

Sy ada satu program yg boleh menambahkan income TNP kita semua.

Mr DIY said...

Salam,

Kpd sesiapa yg ingin membuat website (utk perniagaan atau sendiri) dgn kos yg murah, sila layari http://www.smartbiz2u.ws

Mr.EJ said...

Kepada semua pengusaha t&p,
Saya ada menyediakan perkhidmatan mencetak business card,letterhead,flyers, pre-ink stamp,resit rasmi dan juga banner special utk t&p.

Design sudah ada .

Utk detail contact saya
e.j - 0129101104

Anonymous said...

Meniaga dah lingkup,..hidup segan mati tak mau,..lagi nak buat business card,..nak buat iklan.....sorry la Bro....wang tara !!!!! Meniaga goreng pisang lagi bagus....meniaga telco & post ni meniaga LINGKUP...

Lu Fikir La said...

Apa la..ada jugak yg menangguk di air yg keroh,..kawan kita dah susah,..lagi nak bagi susah..bukan nak menolong...fikir la sikit...!!!!

Anonymous said...

modus operandi dia orang ni sama. kutip duit pendahuluan byk2, jadi kaya raya. yg tanggung risiko adalah yg keluar duit. product bukan depa punya, hanya jual nama org, francise apa namanya ni.

Anonymous said...

Kalau betul nak tolong orang melayu berniaga, sepatutnya dia org ambik untung bila orang bawah dapat untung. Ini tidak dia org kaut untung dulu.

Anonymous said...

Kan ramai yang dah bagitau,..dari awal,..mereka ni TUKAR KULIT je,..mereka adalah FARATECH,..tukar kepada IGB, tukar kepada Inteleca,..dan akhir sekali Telco & Post,..Pastu mereka JUAL nama DPMMKL yang tak tahu apa ke bendanya yg mereka buat..Guna nama Tun Mahathir,..guna nama Dato'...then jual nama TM, nama Celcom,..walhal mereka hanyalah RESELLER TM & Celcom..Mereka dapat komisyen LEBIH,..peserta Telco & Post dapat sikit aje..gigit jari la bila business tak jalan...So, fikir-fikirlah...mungkin lepas ni mereka TUKAR strategi lain pulak,.tahun 2010 nama lain pulak..Ha..haa..haa..HAti hati OK..Kalau banyak sangat duit tu,..pi sedekah kat rumah anak yatim piatu,..ok..

Anonymous said...

salam

Anonymous said...

salam...
secara kesimpulannya,TnP adalah bisnes yg tdk telus & mencurigakan stlh dianalisis.berdasarkan teori berikut:
1.penjenamaan smula dr syrikat yg muflis.
2.outokratik dan sistem paksaan.
3.HQ megbabaikan akauntabiliti dp outlet.
4.hrga kit rm500 tuk dptkn borng dan cap sgt x profesional.

Anonymous said...

Salam Bro,..

Saya AMAT setuju dengan your statement tu,..memang mereka ni Selfish,..pentingkan $$$ aje,..bila dah dapat $$$, buat tak tahu aje...Support sangat lah TERUK,..lebih teruk daripada perkhidmatan cuci longkang...
Maaf mengata la,..ada kawan saya yang jadi Distributor dah dekat 1 tahun, tak dapat apa-apa pun,...modal dah habis lebih RM10 ribu,...habuk pun tak ada,..mereka janji nak bagi macam-macam, hingga kini,..hanya tinggal harapan...So, jangan percaya la Penipu Telco & Pos ni....

Anonymous said...

NANTIKAN...Pendedahan eksklusif tentang Telco & Post,...akan terbongkar segala 'pekong',..segala tipu muslihat mereka selama ini,...pihak media akan terlibat sama,...Tunggu,...kita akan saksikan mereka-mereka di Serdang Raya akan dibawa kemuka Pengadilan,....

persetankan said...

http://www.mbe.com.my/msia/Franchise.html

bukaklah franchise MBE...

suyas said...

Assalam..
Seronok baca komen pasal telco&post ni. Actually aku baru berminat nak joint telco n post. Nampaknya takjadi. Aku ada kedai sederhana besar dekat Taman Intan Perdana Port Dickson. Kedai tu kosong je..jadi sapa-sapa berminat nak sewa nak buat kedai celcom atau kedai repairing sesuai sangat.Ada niat nak bukak kedai macamtu tapi aku ni selalu pindah randah. Nak tengok kedai tu leh layari laman blog aku.

Anonymous said...

elok lah buat aduan kat TV3..mesti cepat je kes ni dibongkarkan

Anonymous said...

nak tau tak ?..partner aku baru je pergi majlis makan anjuran Telco & Post Serdang Raya kat Hotel Golden Palace,..ni semua nak 'gula-gula'kan MD-MD la,..dia ingat bagi makan kat hotel tu, kita ni boleh lupakan kisah RM yg dah bagi kat mereka...Perangai mereka amat memalukan,..ada CEO, ada Director,..ada GM,..Fuuhhh..tak boleh nak jawap soalan kami...jawapan yang biasa " nanti, kami akan tengok kan."..
Apa la punya jawapan !!!
So, memang mereka ni buat duit untuk kenyangkan perut mereka sahaja....jangan percayalah..Hati-hati lah dengan telco ni,..dah lebih 10 buah Telco & Post tak beroperasi,..nak tutup kedai dah..!!! Awas...baik meniaga benda lain...

Wak Lan said...

Ni ada satu peluang perniagaan baik punya...tak perlu modal besar,...boleh kata 99% FREE,..semua disediakan...Ditawarkan oleh sebuah syarikat Multinasional,...ada kedai, ada produk pelbagai, just meniaga je..Tak perlu susah-suah...
Berminat ? Call 016-3354080
InsyaAllah,..saya akan bantu anda untuk BERJAYA... Dah ramai yang berjaya...

Anonymous said...

MAIN FOREX LAGI BAGUS LAAA!!!X MENYUSAHKAN SAPA2 PUN..SENDIRI TRADING..P MAMPOS LA TELCO BABI SIAL TU!!! SUARA DARI SABAH!!!!

Suhana said...

Call saya...0196932474...nak berniaga tanpa modal ??..saya nak kongsi peluang ini...Kedai FREE disediakan...

asp_jo said...

Invest di MIG bank (www.migbank.com)...min invest 10k...profit 20% sebulan .....berminat hubungi saya 0192760226

Anonymous said...

kesimpulan setelah saya membaca komen2 semua.. ingin saya ulas komen ayares.. mmg TNP saudara boleh meraih byk untung tetapi saudara menjual produk sampingan dari TNP dengan brand TNP bagi premis saudara bagi tujuan publisiti.. So, apa yg ramai kawan2 kita di atas yg post sebab2 -ve TNP itu, adalah.. produk2 TNP itu sendiri tidak dpt menjanjikan keuntungan yg setimpal dengan pembelian brand TNP itu sendiri.. fikirkan lah, kalau setakat ada 50k modal, mmg tidak mampu untuk denganhanya membeli brand TNP itu sendiri.. dan tidak semua rakan2 kita di atas mempunyai lebihan modal untuk menjual produk2 selain yg diperkenal oleh TNP yang saudara telah jalankan sekarang.. sebagao contoh, saudara perkenalkan khidmat Renew roadtax, jadi, bagi kawan2 yg ada cukup2 modal 50k sahaja, baik tak payah beli brand TNP itu, baik terus laburkan wang 50k untuk jadi agen2 insurans.. itu yg sebenarnya luahan kawan2 kita.

Anonymous said...

selepas membaca hampir keseluruhan komen di sini, dapat saya simpulkan kita tak perlu menyertai telco & post untuk berjaya.

pencapaian yang sama boleh diperoleh dengan membuka syarikat sendiri (enterprise pun memadai), sewa kedai sendiri, berurusan sendiri dengan TM, celcom, maxis, al-rajhi, ambank. malah untuk jadi agen al-rajhi anda cuma perlu byar rm50 je setahun.

rm50k++ untuk BRANDING SAHAJA adalah terlalu mahal. tambahan pula, nama telco & post sudah terjejas. patutnya fee dh turun ckit pasal 'saham' dh jatuh.

bagi sesiapa yang berminat untuk menceburi bidang ini, dan sanggup untuk wat marketing dengan segala kudrat anda, teruskan usaha anda, tapi tak perlulah menyertai telco & post. gunakanlah modal rm50k anda untuk renovation kedai (ni yg byk pakai duit), peralatan pejabat dan backup untuk gaji pekerja.

Anonymous said...

Ni saya ikhlas nak kongsi dengan semua yang menyertai atau ingin menyertai Telco & POst tu,...lupakan la saje niat tu,..waste your time...baik joint something yg more benefit, more profit, dan nampak depan mata...

Anonymous said...

Bila lagi persatuan MD nak buat perhimpunan?

keliru.... said...

nk jmp wat per?...klu btol2 nk jmp,bw skali kepale2 TNP HQ tu!!bru btoi...jgn MD2 jer y dtg...buang karen jer...nk ckp,ckp dpn2..biar HQ tau per mslah kiter smuer...klu jmp MD2 jer per y kiter ley wat? borak ssmaer sndiri??ish3...buang maser kter jer..kter kne ckp tros kat HQ bru ley settle!!btoi x?

Anonymous said...

WOI!! KORANG YG BERIYA-IYA JOIN TELCO & POST NI SEMUA MEMANG BODOH!! AKU ADALAH SALAH SEORANG MANGSA PENIPUAN FARATECH IAITU SYARIKAT YANG HANDLE TNP SEKARANG NI. KORANG TAK SERIK2 LAGI KE KENA TIPU?

INI PROGRAM MELAYU TIPU MELAYU, KEPALA PENIPU TU NAMANYA AZLAN ROSMERA ABU ALIAS DGN MUHAMMAD MITHAQ DAN ADA BEBERAPA NAMA LAGI YG AKU KENAL. KORANG TAK TAU YG DIORANG NI SEMUA SEDANG DIUGUT BUNUH OLEH MANGSA2 PENIPUAN PROGRAM PKUT, TMBP, ITBP, TECHTELECA DAN MACAM2 LAGI.

SEKARANG TNP PULAK. INI NAMANYA MELAYU YG NAK MENJAHANAMKAN MELAYU. NAK TOLONG MELAYU KONON. KEPALA BUTO AR TOLONG MELAYU. KALAU DGN SYARIKAT FARATECH YG BERASAL DARI SERDANG NI KORANG JANGAN PERCAYA LA. SEMUA PENIPU.

DEMI ALLAH AKU BERANI BERSMPAH YG TELCO & POST ADALAH PROGRAM PENIPU CIPTAAN FARATECH AZLAN ROSMERA ALIAS!!

Sup Utara said...

Depa pi meeting kat JB konon nak 'gula-gula' MD Telco & Post kat sana,...pirraahhh..Depa ingat kita ni bodoh ke? Depa dok kaut duit org Melayu, pastu depa buat tak tau je... Depa kat nak bagi macam-macam, sampai la ni, habok pun tak da..
Habaq mai la lagu mana pun,..depa ni memang kaki penipu,...Hangpa semua jgn dok percaya lah,...lagu mana pun depa buat,..depa semua nak kan duit aje..untuk bayar gaji managing director, ceo, general manager,..depa semua pakai kreta besaq,..merz, bww....Hangpa yang jadi MD, apa dapat ? dok kena kelentong aje...Apa la..!!! Hangpa semua pikir la...

telco&post puchong prima said...

sape2 nk join utk mempertahankan hak
md -md telco & post boleh ikut saya, boleh call 019- 644 2820

telco&post puchong prima said...

sape - sape nk join saya kelab md - md dan annex boleh dtg ke tempat saya, kita lawan habis-habis san, hingga ke titisan darah terakhir, jangan lepaskan org-org ( IGB , DPMMKL , FARATEK , INTELIKA ,) PENIPUAN kali ini akan berakhir. saya akan heret kemuka pengadilan.
badan- badan ini sedang memantau ( bank negara , ssm , polis )

telco&post puchong prima said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Elok la tu,...kurang la skit orang Melayu kena tipu,..kalau tidak akan ramai lagi Melayu yang terjebak dalam skim ni.....

Hangpa semua pi buat la apa yg patut...

Syahrul said...

Bayar bil: Online tak perlu pergi pejabat pos, tnb, syabas, maxis, celcom atau TM.

Surat menyurat: Skrg pakai email je, boleh hantar official quotation + attachement lagi... kalau perlu jugak guna despatch atau courier service yg terus datang ke office.

Urusan Bank: Guna tele-banking atau online banking.

Pada saya keperluan ke pejabat Pos cuma untuk re-new driving license je...

Anonymous said...

Lagi satu, produk Streamyx ni pulak bukannya tiap hari org nak subscribe...ada orang prefer broadband, ada orang nak guna P1Wimax,..so, pasaran Streamyx makin kecil,..sebab kekadang perkhidmatan Streamyx pun 'kaput'...Kat negara membangun, penggunaan fiberoptik ni dah ketinggalan zaman sebenarnya,..negara kita dari segi teknologi is 10 years back from technology,...banyak benda yg tak leh nak masuk ke Malaysia ni,...biasa la..!!
So,sape yg rugi ?? rakyat la...
Meniaga telco & post ni pun dah 2-3 kali tukar kulit,..dulu ITBP, dah tu TMBP,..pastu KLTP,..macam-macam P la...jawapannya ANDA sendiri yang tahu menilaikan...OK..Fikir-fikirkan lah....

RM20 segera said...

Watper la pening2 pkir... xyah gaduh2... skang nie zaman online.. tak perlu TNP lg dah.. Sy starting biz online modal RM20 jer xperlu sampai puluh2 ribu.. kanh xpsl2 org len yg kaya kita kuar modal yg kayap.. sape yg ssh?? mereka dan keluarga mereka.....Skang nie ngan Facebook pon org bleh wat biz.. apa yg penting???? kerjasama...

Anonymous said...

Dah tau telco & post tu PENIPU,..awat dok joint lagi.....

Belalang said...

Kalau dulu, masa perang dunia kedua,..ada org kita yg jadi tali barut tentera Jepun,..kononnya nak halau orang Inggeris dari Tanah Melayu,.tapi mereka jadi rakus dengan KUASA yang diberikan oleh tentera Jepun sehingga sanggup menganiya dan menggadai maruah bangsa sendiri....Mereka-mereka inilah yang dinamakan pengkhianat bangsa...so, sama jugalah dengan Telco & Post ni,...konon nya gunakan DPMM, untuk bantu orang kita meniaga...bila dah dapat duit banyak,..habuk pun tak de,..barang entah kemana?, support entah kemana? bisness pun entah kemana? mereka yg collect duit tu kaya raya... So, mereka ni lah PENGKHIANAT perniagaan,...menggunakan DPMMKL yang sendiri mengatakan mereka tidak tahu pun pasal KLTP ni..so, kita telah tertipu....maka ambillah tindakan SEGERA...sebelum terlambat....

Anonymous said...

Kalau dulu, masa perang dunia kedua,..ada org kita yg jadi tali barut tentera Jepun,..kononnya nak halau orang Inggeris dari Tanah Melayu,.tapi mereka jadi rakus dengan KUASA yang diberikan oleh tentera Jepun sehingga sanggup menganiya dan menggadai maruah bangsa sendiri....Mereka-mereka inilah yang dinamakan pengkhianat bangsa...so, sama jugalah dengan Telco & Post ni,...konon nya gunakan DPMM, untuk bantu orang kita meniaga...bila dah dapat duit banyak,..habuk pun tak de,..barang entah kemana?, support entah kemana? bisness pun entah kemana? mereka yg collect duit tu kaya raya... So, mereka ni lah PENGKHIANAT perniagaan,...menggunakan DPMMKL yang sendiri mengatakan mereka tidak tahu pun pasal KLTP ni..so, kita telah tertipu....maka ambillah tindakan SEGERA...sebelum terlambat....

Anonymous said...

Your inquiry I answer - not a problem.

Anonymous said...

Saya ada bercakap dengan seorang Ahli DPMMKL,..beliau mengatakan yang program KLTP atau pun Telco & Post ini tidak ada kena mengena dengan mereka,...Apa ini semua ? Siapa yang menipu ? Siapa yang kena Tipu ? Even, Tun Mahathir pun tak tahu menahu pasal Telco & Post ini, cuma beliau diminta untuk menyampaikan hadiah dan merasmikan...Tun Mahathir pun kena kelentong...Ha ha ha,..memang pandai mereka menipu ye..

Asseek Ali said...

assalamualaikum.

kepada kalian semua .saya insyaallah berhajat hendak buka kedai seperti ini.ada tak sesiapa yang tahu mendalam tentang ini.dan bagai mana cara nya ingin membuka telco post..harap anda sedia membantu saya.sebagai mengusaha malaysia yang akan maju.

ahmad said...

salam semua bg yang dah menceburi atau belum TnP. disini saya ingin memberi bantuan kepada sesiapa yang berminat.

sekarang nie ada pinjaman utk semua syarikat enterprise & sdn bhd. Pinjaman dari 5000 hingga *1juta(*kpada yg layak shaja).
syarat utama..Syarikat mestilah telah beroperasi sekurang-kurangnya 3 tahun..Hubungi saya(012-2375631)utk maklumat lanjut.

Anonymous said...

Salam semua...

Untuk Asseek Ali,..lupakan saje hajat nak buka Telco & Post tu,..ramai yg dah GULUNG TIKAR,..business yang MERUGIKAN,..buat apa nak melabur duit beribu ringgit, tapi pulangannya hanya sedikit.
Untuk pengetahuan Asseek, Telco & Post ni sebenarnya tak ada pun SPECIAL Product yang boleh betul-betul menguntung,..semua komisyen CIPPUT (sedikit),...sebab komisyen asal dah dipotong siap-siap oleh Telco & Post HQ..
Lagi satu, ramai yg dah TUTUP kedai kerana banyak sebab,..contoh Putrajaya...
So, saya cadangkan BATALKAN saje niat Tuan untuk buka Telco & Post ini,..nanti MENYESAL tak sudah.

Untuk En Ahmad,..jangan lah menangguk diair yg keruh,..perniagaan Telco & Post baru umur setahun jagung,..awak ingat kita ni meniaga juta-juta ke ? Tak payah lah awak nak bagi atau nak tambahkan HUTANG kat kedai Telco & Post ini....

Kepada semua pembaca blog ini,...semua program Telco & Post ni adalah SCAM atau PENIPUAN,..kerana dari awal ITBP, KLTP, Inteleca dan terkini Telco & Post,..semuanya SAMA je,..semua dari FARATECH yang terkenal dengan LINTAH DARATnya MENIPU bangsa MElayu..sanggup jual nama DPMMKL, jual nama Tun Mahathir dan Dato'Dato'... Lu fikir la sendiri...

Asseek Ali said...

TERIMA KASIH KEPADA SAUDARA YANG MEMBERI SEDIKIT PENGETAHUAN KEPADA SAYA.SAYA INGIN KAN COMENT LAGI TENTANG NYA.TERIMA KASIH

Anonymous said...

Salam,

Saya setuju dengan Encik kat atas tu,..saya adalah salah seorang yang telah pun menyertai Telco & Post pada tahun lalu (2009),..pembayaran sebanyak Rm53 ribu telah dibuat,...hingga kini Kedai Telco & Post saya yang dijanjikan masih belum dibuka disebabkan banyak perkara yang dijanjikan oleh pihak Telco & Post TIDAK DITUNAIKAN...semasa mereka menerima duit dari saya, mereka menjanjikan macam-macam, tetapi bila dah dapat duit, terus senyap...telefon pun buat tak tau aje. Hingga kini saya mengalami kerugian, kerana duit yang saya laburkan itu habis begitu sahaja. Tak ada dapa apa-apa,..yang diberi KUPON yang tak berguna, kononnya boleh tukar macam-macam,..mereka ingat ini KUpon KFC ke ???
Baru lah saya tahu, perniagaan Telco & Post ini adalah SATU PERNIAGAAN YG MENIPU & AMAT MERUGIKAN,...kepada mereka yang berhajat nak joint atau nak menceburkan diri, sebaiknya LUPAKAN saja kerana ramai yang dah SAKIT bila joint program ni...baik simpan aje RM53 ribu kat bank, paling tidak pun dapat bank interest...kalau bagi kat T&P, habuk pun tak dapat...Ingat la...

Anonymous said...

kepada yg dah terjebak teruskan gunakan platform TNP untuk terus berjuang dalam bisnes..tak pa biar jd caca marba dlm kedai..asalkan duit masyuk..biar jd cam 7 eleven ke..asalkan jgn tutup..

yg nak ceburi hati2

Anonymous said...

La ni Telco & Post nak kena SAMAN, kena TINDAKAN MAHKAMAH,..tunggu la,..depa nak nyorok kat mana ?

Anonymous said...

Nak berjuang macam mana lagi Bro,.kalau pi perang ada senapang pun tak guna sebab peluru tak ada,..hang ingat senang ka nak cari duit Rm53 ribu tu,...baik meniaga jual nasi lemak kat warung lagi untung..depa ni semua penipu besaq,..TElco & Post ni memang penipu besaq...

Anonymous said...

Pertama di Malaysia - "Sabun Tahan Mengantuk" - Harga pasaran RM10 untuk saiz 20gm. Penghantaran percuma hanya dgn minima order 2 keping sabun @ RM20. Pengedar diperlukan seluruh negara. Untung runcit sehingga 220% dan pendapatan dari RM608 - RM4256 sehari dari rumah. HP - 0172257655

Anonymous said...

Layari http://soaptahanmengantuk.blogspot.com @ hubungi sy jika berminat utk menjadi pengedar di tempat anda

mamakuntau said...

Salam untuk pengetahuan semua, kami MD utara pun dah mula buka fail saman...tapi ada di antara MD yang masih SETIA dan PERCAYA dengan Telco n Post telah memaklumkan hal ini pada pihak HQ..dan ada pihak HQ yang cabar pihak kami untuk meneruskan saman...seolah-olah mereka betul dan tak terasa buat salah pun....kita tengok apa yang akan jadi lepas ni.......PANASSSSS!!!!

Anonymous said...

Ni mana punya mamat dok promote sabun ni..Awat mamat ni tak paham ka? Orang dok sembang pasal penipuan Telco & Post, dia dok promote sabun,..hang nak promote pi kedai dobi la..!!!

Bagi mereka yang terjebak dengan Telco & Post, dimaklumkan ramai MD & Distributor yang telah MENGALAMI KERUGIAN, terutama mereka yang dari kumpulan KLTP, ITBP, TMBP dan Inteleca Shoppe,...semuanya dah nak gulung tikar...depa dah tak amik tahu dah kumpulan ni,..depa lebih pentingkan kumpulan Telco & Post,...hangpa semua kena TIPU la...baik pakat pi buat report ramai-ramai...

Anonymous said...

Lagi satu, produk Streamyx ni pulak bukannya tiap hari org nak subscribe...ada orang prefer broadband, ada orang nak guna P1Wimax,..so, pasaran Streamyx makin kecil,..sebab kekadang perkhidmatan Streamyx pun 'kaput'...Kat negara membangun, penggunaan fiberoptik ni dah ketinggalan zaman sebenarnya,..negara kita dari segi teknologi is 10 years back from technology,...banyak benda yg tak leh nak masuk ke Malaysia ni,...biasa la..!!
So,sape yg rugi ?? rakyat la...
Meniaga telco & post ni pun dah 2-3 kali tukar kulit,..dulu ITBP, dah tu TMBP,..pastu KLTP,..macam-macam P la...jawapannya ANDA sendiri yang tahu menilaikan...OK..Fikir-fikirkan lah....

Anonymous said...

Lagi satu, produk Streamyx ni pulak bukannya tiap hari org nak subscribe...ada orang prefer broadband, ada orang nak guna P1Wimax,..so, pasaran Streamyx makin kecil,..sebab kekadang perkhidmatan Streamyx pun 'kaput'...Kat negara membangun, penggunaan fiberoptik ni dah ketinggalan zaman sebenarnya,..negara kita dari segi teknologi is 10 years back from technology,...banyak benda yg tak leh nak masuk ke Malaysia ni,...biasa la..!!
So,sape yg rugi ?? rakyat la...
Meniaga telco & post ni pun dah 2-3 kali tukar kulit,..dulu ITBP, dah tu TMBP,..pastu KLTP,..macam-macam P la...jawapannya ANDA sendiri yang tahu menilaikan...OK..Fikir-fikirkan lah....

Anonymous said...

Lagi satu, produk Streamyx ni pulak bukannya tiap hari org nak subscribe...ada orang prefer broadband, ada orang nak guna P1Wimax,..so, pasaran Streamyx makin kecil,..sebab kekadang perkhidmatan Streamyx pun 'kaput'...Kat negara membangun, penggunaan fiberoptik ni dah ketinggalan zaman sebenarnya,..negara kita dari segi teknologi is 10 years back from technology,...banyak benda yg tak leh nak masuk ke Malaysia ni,...biasa la..!!
So,sape yg rugi ?? rakyat la...
Meniaga telco & post ni pun dah 2-3 kali tukar kulit,..dulu ITBP, dah tu TMBP,..pastu KLTP,..macam-macam P la...jawapannya ANDA sendiri yang tahu menilaikan...OK..Fikir-fikirkan lah....

Anonymous said...

Lagi satu, produk Streamyx ni pulak bukannya tiap hari org nak subscribe...ada orang prefer broadband, ada orang nak guna P1Wimax,..so, pasaran Streamyx makin kecil,..sebab kekadang perkhidmatan Streamyx pun 'kaput'...Kat negara membangun, penggunaan fiberoptik ni dah ketinggalan zaman sebenarnya,..negara kita dari segi teknologi is 10 years back from technology,...banyak benda yg tak leh nak masuk ke Malaysia ni,...biasa la..!!
So,sape yg rugi ?? rakyat la...
Meniaga telco & post ni pun dah 2-3 kali tukar kulit,..dulu ITBP, dah tu TMBP,..pastu KLTP,..macam-macam P la...jawapannya ANDA sendiri yang tahu menilaikan...OK..Fikir-fikirkan lah....

Anonymous said...

Lelong..lelong..murah ! Murah ! Kedai Telco & Post untuk dijual dengan SEGERA,...kami dari Telco & Post Utara nak jual kedai Telco & Post kami...kepada sesiapa yang nak beli kedai kami,..sila pm kami...

Anonymous said...

Apa ? Kedai Telco & Post dah tak laku ke ? Hhmmmm, sampai nak kena lelong...tak malu ke Pengurusan Telco & Post tu...
Dah le kutip duit orang dengan jual nama Tun, nama Dato, nama YB, nama badan Korporat,..sekadar untuk mengkayakan kroni-kroni FARATECH...
Apa nak jadi la dengan mereka ni,..masih lagi menjadi LINTAH DARAT,..menipu bangsa Melayu...

Anonymous said...

My name is Tan, I was one of those Distributor during ITBP and KLTP programme were launch.
From my experienced, those so called very good products ( TM, Celcom & Banks) are not that good when comes to reality and doing the sales.
I had tough time managing my biz and doing sales,..I lost a lot of my initial investment, apart from amount paid to Inteleca (that time, now called Telco & Post).
The truth is that not everyday people wanna subscribe Streamyx, not everyday people wanna buy Celcom starter packs, not everyday people wanna subscribe Fixed line...So, can you imagine? What happened after 6 months, if there is no sales or very minimal sales ?
So, this new Telco & Post is so called changing their dress from Inteleca...I would advise people not take the scheme or subscribe the programme even THEY change their strategy or names soon. Becareful, this group of people can easily MANIPULATE others by using Tun names, Dato names, DPMM names, Corporate bodies names...and they are PROFESSIONAL CONMAN....
So, those who read this, MUST IMMEDIATELY take action against Telco & Post Management....you may hire Lawyers and make a police report....

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails