14.3.11

Kojar 4SQ Badge

Macamano nak dapekkan badge dongan sonang dan badge yang polik-polik yo dokek 4SQ tu.
Mari ese nak share dokek sini caro-caro nyo. Tapi dongan syarat, selopeh ekorang dah berjayo dapek badge, ekorang kono lah share kan blog ese ni dokek memember 4SQ ekorang yo.
Tak baik kalu pengetahuan yang ado tu simpan sorang-sorang yo. Jadi konolah share.
Baru meriah sikit kan. Oh ya, baco sampai abis baru ekorang paham. PAHAM??

Ese bukan reko sendiri tips ni, cumo ese nak permudohkan rakan-rakan sekalian dari dok google.
Sobab ese dah google dan dah torai semuo nih ah.
Jadi dokek sini ese bagi short-cut terus, jadi ekorang just follow yo.
Tapi kono la usoho sendiri yo lopeh tu.
Laie satu jangan nak tamak pulak. Nanti kono penalti dari 4SQ, jonuh la ekorang nak tunggu 4SQ release kan semula penalti tu. Biasonyo lobih kurang 1 to 3 jam jugak satu penalti dikonokan.

Tips untuk mengelakkan kono penalti, nanti ese nulih entri lain lah yo. Bukan apo, nak share dolu camno caro
nak dapekkan badge polik-polik ni dolu.

Ok, petamonyo petuonyo adalah tak bulih Check-in guno handphone canggih ekorang tu.
Maksudnyo tak bulih guno application yang ekorang install dokek Blackberry kor, Iphone kor, Nokia kor, HTC kor, Blueberry kor, Straberry kor.. oppps..melalut.
Atau apo2 yo lah handphone ekorang pakai yang pasti tak bulih Check-in guno application.
Why? ( eh, omputih pulak yer ). kerano bilo guno aplikasi kat handphone canggih ekorang, GPS akan kesan lokasi ekorang berado. Mako untuk menipu 4SQ dah tak bulih laie dah.

Jadi, camno nak check-in kalu tak bulih guno aplikasi 4SQ tu?
Ok, 4SQ tak zalim. Dio dah sediokan siap-siap dah untuk mereko yang takdo handphone canggih pun bulih check-in 4SQ.
Jadi, gunolah Foursquare Mobile. Login id ekorang kek website ni.
Ekorang boleh masuk website ni guno handphone ataupun guno pc kek rumah sambil makan eskem.

Kendian, kalu dah ekorang nak kojar badge yang polik-polik yo ekorang tengok ado orang dapek.
Badge tu kebanyakkan berado kek luar negaro. Yang standard dari 4SQ yo yang ado dokek Malaysia.
Jadi, nak tak ondak ekorang terpakso la terbang poie ke luar negaro.
( Sila log-in ke website Airasia untuk menempah tiket penerbangan anda. )

Camno caghonyo aih.?

Lopeh dah masuk website Foursquare Mobile tu, ekorang tengok yang nombor 7.Change Location.
Ekorang tukar Location ekorang poie ke New York. Type yo kek situ - NEW YORK.
Hah, sekolip mato yo ekorang dah berado dokek New York.

Selopeh dah tukar lokasi ekorang. Korang kono tau lokasi terakhir sebolom ekorang tukar adalah Malaysia kan?Tak kisah lah ekorang kek KL kor, JB kor, Kokdiang kor, kironyo Malaysia lah.
Jadi jarak perjalanan antara Malaysia ke New York ekorang kono check berapo jam.
Kalu katokan 20jam, mako ekorang tak bulih check-in dalam jangko maso lobih kurang 20jam selepas tukar lokasi. Wakakaka... jadi poie mengaji Quran dulu yo.
Begitu jugak lokasi contohnyo dari New York ke London iaitu sekitar 6 jam lobih.
Tapi ekorang tak perlu ikut sangat. Ekorang tunggu yo sekitar 3 jam lobih kurang untuk setiap pertukaran lokasi. 4SQ mungkin mengambil kiro kalian punyoi Jet Peribadi mahupun kalian ado ilmu ghaib. Haha..

Setolah dah tunggu lamo, tibolah maso nak kojar Badge dokek New York.

Haaa, tapi sebolom tu. Untuk badge yang ekorang kono Follow BRAND tertontu,
untuk menyonangkan ekorang, lawat pulak website nih.
http://thekruser.com/foursquare/foursquare-brands-to-follow/

Website ni memaparkan semuo BRAND yang attach dongan 4SQ.
Ekorang klik yo SEMUO SEKALI Brand yang ado dan klik lah FOLLOW.
Barulah badge yang ekorang kojar tu bulih dapek.
Selagi tak follow, jangan harap la ekorang nak dapek Badge special tu.

Camno nak tau badge yang polik-polik dan yang up-to date?

Tadaaa, ekorang visit yo site ni.
http://mattersofgrey.com/foursquare-badge-list/
Ini antaro website terbaik menyenaraikan badge-badge terkini yang diuploadkan ke 4SQ.
Dan sentiaso up-to-date berbanding website lain.
Ekorang baco sendiri lah kek sano tips nak kojar badge yang dinyatokan.
Hanyo badge yang active yo boleh kojar.



Ok, ini ese buekkan ringkasan bagi mudahkan laie ekorang makan suap.


- Masuk website http://foursquare.com/mobile/
- Tukar lokasi, no 7. : Lokasi : New York
- Tunggu lobih kurang 2 hinggo 3 jam.
- Sambil tunggu tu, ekorang masuk website :  http://thekruser.com/foursquare/foursquare-brands-to-follow/
- Klik satu persatu brand yang ado, kendian FOLLOW.
- Dah habis Follow semuo brand, dan dah tunggu lobih kurang 3 jam.
- Test dulu samado dah dapek check-in kor bolom laie.
- Caro test , Tekan no 4. : Search venues.
- Masukkan yo apo-apo venue seperti Coffee, Bookstore atau apo yo.
- Dan try check-in salah satu dalam senarai yang alamatnyo di New York.
( Ekorang perlu mahir lokasi di New York , dongan caro bukak Google Maps )
- Kalau takdo point laie, maknonyo kono tunggu laie selepas 4SQ yakin kalian dah sampai New York.
- Kalau ekorang dapat point, itu bermakno memang dah bulih check-in tempat lain pulak.
- Nak cari venue mengikut badge, masuk website http://mattersofgrey.com/foursquare-badge-list/
- Tengok lah badge mano nak kojar, tengok venue dulu. Pilih venue yang New York dulu.
Ataupun tanpo venue. Dan baco tips yang dinyatokan.




Selamat Mencubo.

For thanx to me, add me at :  http://foursquare.com/ayares151



*** Change location ke "Austin, Texas" untuk mengojar badge terkini yang terhad.

* NEXT TIPS : Camno nak elakkan tekono Penalti dari 4SQ.






Special TQ to my Sifu for 4SQ Badge runner, Mr. Apex & Mr. Azmeir.

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails