5.12.08

Tekanan

Yang ese carik, ese buat dari A hinggo Z.
Yang datang dongan sendiri, pun ese buat dari A hinggo Z.
Yang beliau carik, ese sambung buat dari D hinggo Z.

Tangan ese ado duo. Kaki pun ado duo.
Kadang beliau lupo.
Mungkin bilo berado di kerusi empuk, aircond yang enak.
Apo yang beliau fikirkan.
Harus segalonyo siap sepantas mungkin.
Dari sambungan D hinggolah sehabisnyo Z.
Bukan sedikit. Itu cumo satu. Kalau ompek? Limo?

Terkadang. Ese gadaikan nyawo di jalanan.
Mengejar maso agar tidak terlepas.
Yang sememangnyo maso takkan menunggu kito.
Dan segalo arahan dapat dijalankan dongan sempurno.
Walaupun kini insuran nyawo sudah dipotong.
Tidak ditanggung laie.
Mampus renyuk sendirilah di jalanan.
Sendiri tanggung lah risiko.
Demi menunaikan arahan dan tanggungjawab.

Terkadang. Tangan macam dah keluar laie duo.
Perut yang kadang perlu diisi.
Pun sudah mulo disorang gastrik.
Garo-garo kelewatan dan ketidakteraturan maso mengisi.

Habis. Kalau semuo ese yang terkocoh-kocoh.
Menyelesaikan dari A hinggo Z.
Adakah tidak timbul dibenak.
"Apobondo yang ese dapek?"



....

5 comment:

Reds said...

Macam selalu terjadi je pada diriku...mmg satu masa kita akan mengalami situasi tu...buat keje dari A-Z lebih baik dari menyambung keje orang P-Z...

Papa-Itam said...

tak per memang kita mengeluh kadangkala....tapi Allah kan ada...mengadulah padaNya ....k

hihihihi.....

izzat said...

jadi dewa ke***g laaa
banyak tangan woooo

filanastasia said...

mr ayares : that's life my dear.. just deal with it.. tak pun, teruskan jek what u've already done.. tak perlu buat keja org len.. tak perlu rasa tertekan kan???

MushroomCute said...

Mush yg keje gov ni pon mcm tu jugak..Baru Jumaat aritu tersayat hati dgn bos tu..Sabar jer la..Pasni simpan stok roti bebanyak dlm keter...mkn tgh jalan jer..mana yg sempat..mcm Mush simpan stok biskut kat opis..Heheheh

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails