Picnic..?!?

Eden kijer kol 6pm dan siap2 eden bawak baju spare gi kijer coz malam nanti nak gi wat barbeque kat Sedili, Kota Tinggi. Kol 9pm eden pi amik van yang nak di sewa. Ok la jugak van tuh, Ford Econovan.. sama macam van ayah eden kat kg nun.. jadik eden dah selalu bawak la van Ford nih.. takde masalah la. Abis kijer kol 11pm.. terus angkut barang bawak naik van. Mak aih.. semua bebudak ada 15 orang.. camne nak sumbat dalam van. Eden dah cakap tak muat tp manager soh sumbat gak. Eden tak kisah sbb eden jadik driver.. eden ada seat dan takyah kongsi.. tp masalahnya van tuh la seksa. Tayar pun kempis semacam jerk. Membahayakan btol!

Bertolak ikut Pasir Gudang. Eden dok sebelah dulu sbb Manager yang drive dulu.. tp tak sampai separuh jalan, dia dah taknak drive sbb takut polis tahan. So.. dia soh eden yang drive.. pandai tol mamat tuh. Tensen eden. Nak tak nak terpaksa la eden drive. So.. gi ke Giant Plentong dulu amik Manager sowang laie kat situ. Pastu terus bertolak.
Kuar jerk simpang.. dah ader road block. Eden ingat nak benti jerk tp manager soh jalan jerk. Binawe punya Manager.. eden yang bawak, bukan lu.. mencipet tol la.. Eden pun gamble jerk la.. tp Brother Baju Putih terus tiup wisel soh ketepi.. ampehs. Eden dah gelabah tp kuatkan semangat jugak. Brother Baju Putih soh turun dan mintak lesen eden. Eden beri dan dia tanya nak kemana.. Eden cakap nak antor orang kat depan jap.. tp binawe punya Manager gi cakap nak gi picnic.. alamak, kantoi.. seb baik Brother Baju Putih tak perasan sangat.. Eden mintak maaf.. tp ayat yang best eden dapat...

" Jangan mintak maaf ngan saya, tp mintak maaf ngan diri kamu sendiri.."
" Kamu remaja2 nih kalu polis tahan..nanti korang cakap polis kurang ajar, tp korang yang wat kurang ajar dulu.."


Brother Baju Putih menyekolahkan eden ngan beberapa rakan seperjuangan yang senyap sunyi semuanya... Pastu dia angguk dan bagik balik semua IC member2 dan lesen eden.. Huhuhuhu.. time kacih Brother Baju Putih.. seb baik la Brother malam nih mood baik.. terlepas eden dari mendapat kad jemputan. Syukurrrrr....


Btol ke Jalan Nih?!

Poie depan laie.. ada satu road block laie kat area Ulu Tiram lak.. kali nih eden dah tak berani nak gamble macam tadi.. eden takut Brother Baju Putih kat sini mood tak baik.. Manager soh pusing balik dan ikut jalan Ulu Tiram utk ke Kota Tinggi. Tp malangnya Manager yang binawe sorang nih main hentam kromo jerk.. sesat sampai ke ladang kelapa sawit mana ntah.. jalan tanah merah. Ampehs.net. Tanya dua orang mamat india naik motor tp diorang cakap jalan tuh bukan ke Kota Tinggi. Pusing balik.. bayangkan masuk Ulu Tiram tuh pun dah dekat 20KM.. tp salah jalan. Yang seksanya eden sbb dok drive. Jam pun dah nak kol 2am.. ampehs.net sekali lagik.

Ah.. terpaksa la lalu ikut jalan asal tadi. Ingatkan Brother Baju Putih dah habis wat road block tp masih ada laie. Gamble lagik beb kali nih.. eden dah nak benti tp manager binawe soh teruskan. Dalam hati eden.. tawakkal jerk. Sampai depan Brother Baju Kelabu ( baju biasa, ASP kot ), eden kasik salam. Bebudak bangang kat dalam van sumer pakat wat tido jerk. Sekali Brother Baju Kelabu soh jalan.. Alhamdulillah.. selamat lagik kali nih tanpa kena benti lama2 dan di sekolahkan..

Amik masa 1 hour lagik nak sampai ke Sedili.. dorang nak ke Tanjung Balau sbb dekat tp Manager binawe soh ke Sedili jugak.. Jalan punya jalan, drive punya drive.. eden dah tensen giler baban sbb jauh giler tak jumpa2 pun area pantai. Sampai kat area Sedili.. nampak balai polis. Si Manager binawe turun gi tanya Brother Baju Biru lak kat balai tuh. Last2 rupanya pantai tuh dekat jerk dari balai..
Akhirnya sampai jugak.....

Buat unggun api.. eden rileks kejap sbb penat giler. Pastu eden nolong bakor ikan ngan udang.. then makan nasi. Suasana kurang seronok skit sbb macam masing2 kepenatan dan hilang mood kerana perjalanan yang lama seolah mencari suatu yang tidak pasti.
Hahahhaa...

Going Back..

Perjalanan balik.. eden drive lagik walau penat giler. Van yang sarat dengan makhluk yang kepenatan dan kekenyangan hampir terbabas gara2 eden tak perasan ader simpang.. seb baik la tak laju sangat.. eden pusing stereng habis-habisan.. dan Alhamdulillah.. selamat. Dekat nak sampai bandar Kota Tinggi balik dalam kol 6am.. van kehabisan minyak gara2 tersesat tadi dan perjalanan balik pun tak jumpa stesen minyak. Van tersengguk2 and last tersadai kat tepi jalan. Minyak abis.. walau meter minyak masih kat line merah yang last. Sepatutnya kat line tuh ada laie dalam RM5-RM10 tuh..

Last2 makhluk yang ada tumpang sebuah lori ayam ke bandar Kota Tinggi termasuk Manager binawe... eden ngan 3 orang makluk tinggal kat situ jaga van sambil tunggu dorang poie beli minyak. Lama tunggu.. baru datang dan bawak minyak.. Alhamdulillah.. selesai masalah kali nih... terus chow ke bandar Kota Tinggi. Amik makhluk yang poie naik lori ayam tadi.. dorang melepak kat stesen minyak Petronas.. dapat la skit untuk stesen minyak tuh sbb makhluk2 membeli air dan sedikit jajan.

Badan eden penat.. tp mata eden tak ngantok. Yer la.. dah penat sangat mana nak ngantoknyer.. eden antor van sewa tadi kat umah tuan dia dan eden blah balik umah.
Actually.. sampai umah jerk eden terus update blog nih sbb eden takmoh nanti idea atau kenangan eden tadi hilang gitu jerk...

Anyway, eden rasa happy gak sesikit. Thanx to all AyAmas Skudai Parade Staff for your Teamwork Spirit.. Cinabeng to Manager binawe atas penggunaan kuasa mutlak beliau utk hanya mengarah dan mengarah anak2 buah tp beliau sendiri tak reti2 nak nolong... yang beliau reti hanya reti mengarah. Itulah dia boss eden yang sporting tp ampehs!!

p/s : Panjang siot citer bodoh eden nih.. boring ker baca???

2 comment:

syam aroff said...
This comment has been removed by the author.
syam aroff said...

best la story bro..
lawak ada pengajaran pun ada.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails